Изпълнителният директор на Shell: По-висок данък за енергийните компании

Главният изпълнителен директор на Shell Бен ван Бюрден заяви, че правителствата "вероятно" трябва да облагат енергийните фирми с по-високи данъци, за да предпазят най-бедните от растящите сметки за електричество и газ и да облекчат кризата с разходите за живот.

Ван Бюрден, който напуска Shell в края на тази година, говори на срещата на индустрията Energy Intelligence Forum.

"Не може да има пазар, който да се държи по такъв начин... че да навреди на значителна част от обществото. Това просто не може да се случи", каза той пред делегатите.

"По един или друг начин трябва да има държавна намеса... която по някакъв начин да доведе до защита на най-бедните. И това вероятно означава, че правителствата трябва да облагат хората в тази зала с по-високи данъци, за да платят за това - мисля, че просто трябва да го приемем като обществена реалност".

Сметките за енергия скочиха до небето след нахлуването на ключовия производител на газ Русия в Украйна, което предизвика обвинения от някои среди, че секторът е получил свръхпечалби в резултат на войната.

Миналия месец новият британски министър-председател Лиз Тръс стартира процес на замразяване на цените на енергията, което има за цел да смекчи ударите на инфлацията.

Въпреки това скъпоструващото замразяване на цените, включено и в неотдавнашния спорен минибюджет на правителството, предизвика смут относно въздействието му върху държавния дълг.

Ван Бюрден не коментира кой би бил най-подходящия начин за облагане на енергийния сектор. Тръс, бивш служител на Shell, вече изключи възможността за удължаване на извънредния данък върху печалбите на енергийните компании, който беше въведен от нейния предшественик Борис Джонсън./БГНЕС, АФП

Лондон / Великобритания

Тагове: