Изложбата „Ключът към любовта" представя света през очите на Ани и Явор

Изложбата „Ключът към любовта: Светът през очите на Ани и Явор, бе открита тази вечер в градинката пред Народния театър „Иван Вазов", предаде репортер на БГНЕС.


Изложбата е създадена в памет на 24-годишната Ани и 22-годишният Явор, чийто живот беше отнет на 8 май 2023 г., докато двамата пресичаха пешеходна пътека на столичния бул. „Сливница".

Изложбата в галерията на открито включва 28 пана с картините на Ани и фотографиите на Явор.

„Нашите Ани и Явор – прекрасни, вдъхновени и вдъхновяващи, нежни мечтатели, влюбени един в друг и влюбени в живота, пленени от изкуството и отдадени на красотата и доброто. Те ни завещаха едно безценно наследство и наш дълг е да продължим да отстояваме техните идеи и мечти", каза Анна Стоянова, майката на Явор.

Стоянова подчерта, че Ани и Явор дойдоха с мисия на този свят, защото никое добро не си отива напразно. „Мисията на добрия човек е да спомага за духовното обновление на хората и те си изпълниха мисията", заяви тя и отбеляза, че двамата влюбени творяха красота и добри дела, творяха с ум и сърце.

„Животът понякога е кратък, както се оказа за нашите две деца, но изкуството е вечно", каза още Стоянова и обясни, че в изложбата участват малка част от творбите на Явор и Ани.

Целта на изложбата, обясни тя, е хората да бъдат докоснати, подтикнати към доброта във всичко и към всичко, да отдадат значение на истински красивото и да събудят добродетели, които бяха позагубили смисъл в последно време, да оценят любовта и живота във всичките им аспекти, защото изкуството възпитава. „За съжаление, Ани и Явор вече ги няма, но те вървяха ръка за ръка, гледайки един в друг по житейската пътека. По ирония на съдбата не само по житейската и отново след това продължиха във вечността, и ще продължат да бъдат заедно завинаги, защото те оставиха две следи в сърцата и в душите на много, много хора", каза още майката на Явор.

Десислава Малчева, майката на Ани, благодари на всеки един отделил от времето си, за да присъства на този специален момент – откриването на изложбата на Ани и Явор. „В памет на Ани и Явор създадохме фондация „Ани и Явор – Ключът е любовта", която ще извършва дейност в обществена полза", съобщи тя и добави, че двете семейства ще предоставят на фондацията репродукции на творбите на Ани и фотографиите на Явор и ще дадат възможност на всеки, който желае да закупи от тях.

Малчева обясни, че с набраните средства от продажбата на репродукциите ще подпомагат дейността на фондацията. „Част от целите на фондацията са да подпомагаме деца и млади хора в сферата на изкуството", допълни тя.


Майката на Ани обяви, че двете семейства поставят началото на инициатива във връзка с изграждането на галерия на открито в памет на Ани и Явор в парк „Света Троица" – един от любимите им паркове. „За целта проведохме разговори и входирахме запитване до Столичен общински съвет (СОС) и кмета на район „Илинден", като ги запознахме с нашата идея и желание", каза Малчева и сподели, че получават топъл прием от двете институции, разбиране и желание за съдействие.

Другите основни цели на фондацията са безопасността на движението по пътищата, формиране на отговорност на пътя, превенция на пътния травматизъм, насърчаване на дарителството и дарителските традиции, особено сред младите хора. „Има една много специална кауза в памет на Ани – подпомагане на организации, занимаващи се със защита на бездомните животни. С това ще сбъднем мечтата на Ани, която имаше желание да дарява 10% от приходите си на организации за закрила на бездомните животни", разказа Малчева.

Председателят на групата на ГЕРБ-СДС в СОС и заместник-председател на СОС Георги Георгиев се обърна към майките на Ани и Явор с думите: „Скъпа Ани и Десислава, мъката по най-непрежалимата загуба да я превърнете в енергия, във воля, в упоритост и организация да променяте живота на другите е най-ценният урок, който научихме всички."

От името на всички политически групи в СОС Георгиев потвърди ангажимента за предстоящо решение за подкрепа за инициативата такава галерия на открито да бъде създадена в любимия парк на Ани и Явор, както и да бъде финансирана от общината.

На откриването на изложбата присъстваха общинските съветници Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС и Веселин Калановски от „Продължаваме промяната – Демократична България (Спаси София). Актьорът Алек Алексиев и съпругата му – режисьорката Яна Титова, както и много други хора.

Младата надежда на българското кино Маргарита Стойкова също присъства на изложбата. „За мен честно казано е много важно ние да присъстваме на такива събития. Като казвам ние, имаме предвид всички ние – хората, гражданите на България, защото е важно да няма още такива случаи и по този начин може би ще успеем да предотвратим да се случват толкова жестоки неща като тези с Ани и Явор", каза пред БГНЕС актрисата.

Стойкова отправи призив към младите хора да бъдат смели и много разумни по пътищата и в живота. „Според мен е много важно – все пак бъдещето е в нас", заключи тя./БГНЕС