Изкуственият интелект на Google ще работи за Пентагона

Google възнамерява да поднови партньорството си с Пентагона по неговата военна програма и да предостави своите технологии на Министерството на отбраната на САЩ, съобщи New York Times.

През 2018 г. беше съобщено, че американската корпорация Google ще прекрати сътрудничеството си с Пентагона в рамките на програмата Project Maven, която използва изкуствен интелект за подобряване на военните дронове. Хиляди служители на компанията подписаха петиция, в която призоваха Google да се оттегли от проекта, тъй като разработването на технологии за военни зони би било в противоречие с кредото на компанията.

Според вестника Google може да участва във военния проект Joint Warfighter Cloud Capability, в който евентуалното сътрудничество между Google и Пентагона ще се съсредоточи върху модернизирането на технологиите и развитието на използването на изкуствения интелект във военната сфера.

Съвместно сътрудничество ще замени проекта за съхранение в облак JEDI, който беше изоставен от отдела и за който Microsoft и Amazon водеха дело. Стойността на договора за облачната система бе на стойност 10 милиарда долара.

В писмено изявление Google заяви, че компанията е твърдо ангажирана да обслужва своите клиенти от публичния сектор, включително Министерството на отбраната на САЩ.

Вашингтон / САЩ