Изключителни Хамилтън и Мерцедес грабнаха победата на „Хунгароринг"

Люис Хамилтън с Мерцедес записа рекордната си седма победа в Гран При на Унгария, надделявайки над Макс Верстапен в изключително състезание на пистата „Хунгароринг". Петкратният световен шампион и лидер във временното класиране изоставаше през цялото време, но благодарение на блестящата стратегия на Мерцедес и вярата в победата британецът изпревари пилота на Ред Бул няколко обиколки преди края.

Макс Верстапен стартира от полпозишън и също проведе много добро състезание, но към края неговите гуми се износиха и Хамилтън успя да скъси изоставането си и в крайна сметка да го изпревари. Малка утеха за холандеца може да бъде спечелената допълнителна точка за най-бърза обиколка, която също щеше да отиде при пилота на Мерцедес. Хамилтън записва осма победа през сезона и води в класирането с 250 точки.

За последното място на почетната стълбичка се пребори Себастиан Фетел. Четирикратният световен шампион изпревари съотборника си Шарл Льоклер в последните обиколки, като не стана напълно ясно дали това е отборна заповед или просто Фетел бе по-бързият. Стартиралият от втора позиция Валтери Ботас имаше малшансът да се удари с Хамилтън още на старта, от което пострада предната част на болида му и се наложи влизане в бокса. В крайна сметка финландецът се придвижи до 8-то място.

В генералното класиране след 12 състезания води Хамилтън с 250 точки. След него е Ботас със 188 и Верстапен със 181. Себастиян Фетел е четвърти със 156, а Шарл Льоклер е пети със 132. /БГНЕС