Издирват сириец се "отклонил" от затворническото общежитие

Издирват сириец от общежитието към затвора в Стара Загора работил в двора на общежитието, когато се е "отклонил". Затворникът не е избягал, а се е отклонил. Той бил под режим, който не подлежи на денонощна охрана. Това стана ясно от думите на заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова, която заедно с директора на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ Ивайло Йорданов пристигнаха на място, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Мъжът е обявен е за издирване в цяла Южна България. Създаден е кризисен щаб. Не съществува никакъв риск, успокои Павлова. Тя добави, че прокуратурата е уведомена.

През вчерашния ден лишеният от свобода Абдо, който е роден през 1991 г., и е у нас от 2018 г., не се е завърнал от работен обект. Той е осъден през 2021 г. за това, че е склонил трето лице да извърши грабеж за сумата от 1440 лв. Осъден е на година и половина затвор. От 3 октомври работи доброволен, неплатен труд на работен обект в неохраняемата част на затворническото общежитие. Проведен му е инструктаж, обясни Павлова.

На такива обекти работят лишени от свобода, които са със среден към нисък риск. Имат право да работят на външни обекти, да излизат отпуск и да излизат самостоятелно до болнични заведения.

Вчера към 14.00 ч. е констатирано, че при прибиране на групата от такъв обект, мъжът не е се е завърнал. Незабавно са уведомени началникът на общежитието, командирът и началникът на затвора. Данните показват, че мъжът е имал фризьорски салон в Харманли. До тази присъда той е бил неосъждан и затова е бил на такъв по-лек режим, поясни още Павлова.

Лишените от свобода в това общежитие са 50, вчера 37 от тях са работили на външни обекти. /БГНЕС