Издигат паметник на софийския кмет Иван Иванов

Паметник на софийския кмет инж. Иван Иванов ще бъде издигнат до метростанция "Стадион Васил Левски". Инициативата за това е на бившия съветник и депутат от ДСБ Вили Лилков. Той внася предложение още на 9 септември 2011г. Мястото, на което ще бъде паметникът, е в близост до метростанция "Ст. Васил Левски".

Причина за това е, че през април 1933 г., до стадион "Юнак", бликва водата от Рилския водопровод, проектиран и изпълнен под ръководството на Иванов, предаде репортер на БГНЕС.

Инж. Иван Иванов е кмет на София от 25 май 1934 г. до 9 септември 1944 г - този период се определя като „10 златни години за София“. Той е вторият най-дълго управлявал кмет на столицата - 10 години, 3 месеца и 15 дни, съдейства и работи за прокарване на рилския водопровод в София. Спомага за благоустройството на парк Витоша– на него е наречена хоризонталната пътека от с. Железница до кв. Княжево. Проектант е и на язовир „Бели Искър".

Когато е бил кмет на София, е завършена сградата на ректората на Софийския университет, облагородени са Южният парк и Борисовата градина, построени са сегашната сграда на Столична община, на БНБ, на Съдебната палата, Министерство на отбраната, Държавният музикален театър, зала „България“, както и Националната и Столичната библиотека. /БГНЕС