Изборният кодекс влиза в зала

Промените в Изборния кодекс влизат за окончателно гласуване в парламента. Това се случва, след като станаха повод за бойкот на пленарните заседания от ПП и ДБ и за протест пред парламента.

След няколко председателски съвета в сряда председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС - Десислава Атанасова съобщи, че промените в Изборния кодекс ще влязат в дневния ред на депутатите днес по предложение на 5 от 7-те партии в парламента. По думите ѝ от коалицията са направили максимални отстъпки, но остават твърдо зад смесеното гласуване.

"Нашите предложения на ГЕРБ-СДС ще бъдат неподкрепени в зала по отношение на район "Чужбина", заявленията, както и категорично отпадането на машинното преброяване, тоест въпросът с така наречената флашка. Но подкрепяме в мнозинство българите да избират начина, по който ще гласуват, тоест смесеното гласуване", заяви Десислава Атанасова, цитирана от БНТ.

Част от предложенията на ГЕРБ, които влизат за окончателно гласуване в пленарната зала, са да отпаднат тъмните стаички, а гласуването с хартия и с машина да се извършва само зад параван, предложението на "Възраждане" да има видеонаблюдение при преброяването в края на изборния ден, на "Демократична България" за широко достъпен код и всеки със заявление до ЦИК да може да получи информацията, както и създаване на звено в Комисията, което да обслужва изцяло въпросите, свързани с машинното гласуване.

Постигнато е съгласие сред мнозинството да се прокара и предложението от машинното гласуване да има хартиена бюлетина, която да се подпечатва от секционната избирателна комисия и която накрая да се брои.

ГЕРБ се отказват от закриването на Обществения съвет, от отпадането на район "Чужбина" и промяна от 40 на 100 заявления за разкриване на секция, уточнява БНР. /БГНЕС