Изборни секции са разкрити в 61 страни, жребият се тегли на 31 август

Изборни секции са разкрити в 61 страни, повече от 24 часа вече е активна и формата за подаване на електронни заявления в сайта на ЦИК. Броят на секциите в чужбина в 734, 559 от тях са сигурни, 175 изискват съгласие от приемащата страна. Това заяви заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов, предаде репортер на БГНЕС.

Томов отбеляза, че от Федерална Република Германия ще имаме 40 секции. В общи линии ще успеем да създадем нормални условия да гласуват в Германия, но няма да успеем да разкрием всички секции, каза Томов. Той подчерта, че до момента са разкрити секции в 61 страни, а повече от 24 часа е активна електронната форма за подаване на заявление за гласуване в чужбина. “Броят на подадените заявления засега е малко над 3000“, уточни той. Росица Матева, заместник-председател на ЦИК даде информация за регистрацията на партиите и коалициите в България след като вчера мина крайният срок.

Регистрирали са се 24 партии и 7 коалиции. Тя посочи, че от тези, които са регистрирани, са върнати 2 коалиции и 1 партия като до края на деня предстои да се види дали ще има и още върнати или не. Тя посочи, че до края на деня ще завършат проверките на 4 партии и една коалиция. Матева обясни и кои ще са важните дати оттук нататък и посочи, че до 27 август могат да се правят промени в коалициите. До 30 август партии или коалиции могат да заявят, че искат да са заличени. До 30 август ще стане ясен окончателният брой на партиите и коалициите, а на 31 август ще бъде изтеглен и жребият за явяване на изборите”, добави тя. Матева каза, че са изпратили до общините симулатора за гласуване с машини. Говорителите на ЦИК обясниха дали ПП и ДБ могат да се явят заедно на изборите и как може да стане това. “Само в състава на коалиция могат да се правят партии. Две коалиции не могат да се обединят”, посочи Матева. А Томов добави, че ДБ и ПП не могат да се обединят, но едната партия може да се впише в коалицията. Матева коментира и въпроса с покойници в списъците за регистрация на партиите.

“Във всички подписки има покойници, възможно е човек, който се е подписал преди няколко седмици да е отишъл на по-добро място. След като имаме 2500 ние сме длъжни да ги регистрираме, останалото е въпрос на законодателни промени”, уточни тя. Матева добави, че за карантинираните нямат решение все още, след като го обсъдят със здравните власти ще вземат решение. /БГНЕС

Тагове: