Избори в Германия: как и за кого

Германците гласуват в неделя на парламентарни избори, които бележат края на 16 -те години управление на Ангела Меркел.

През последните седмици социологическите проучвания дадоха на политическите сили център-ляво преднина пред консерваторите на напускащия канцлер за първи път от 15 години. Но едно е ясно, който спечели, ще трябва да състави коалиция. Три партии в момента вярват, че биха могли да си осигурят достатъчно места в парламента, за да направят това и да изберат следващия канцлер.

И така, как ще протичат изборите в Германия е въпрос, на който Би Би Си се опитва да даде отговор.

За какво е гласуването?

В неделя, 26 септември, германците ще избират долната камара на федералния парламент, Бундестага. Въпреки че личното гласуване се извършва в деня, гласуването по пощата вече е започнало. Около 60,4 милиона германци на възраст над 18 години имат право да гласуват.

Бундестагът се състои от най -малко 598 места и обикновено повече.

Въпреки че спечелилата партия става ясна през нощта, съставът на следващото правителство става известен едва след като победителят успее да формира абсолютно мнозинство в парламента с една или две други партии. Така че следващият канцлер няма да бъде известен веднага.

Как се избира канцлерът?

Обикновено коалиционната партия с най -много места избира канцлера. Но изграждането на коалиция отнема време, тъй като партиите трябва да постигнат споразумение и да се пазарят за назначенията на министри.

Когато бъде постигната сделка, членовете на новоизбрания парламент провеждат гласуване за одобряване на новия канцлер.

Кои политически партии участват в надпреварата?

Последните социологически проучвания показват, че три основни партии се надпреварват да спечелят достатъчно места, за да ръководят коалиционно правителство и да изберат следващия канцлер.

Християндемократически съюз

Консервативният ХДС на Меркел доминира германската политика в продължение на десетилетия, заедно със сестринската си партия в Бавария, Християнсоциалния съюз

Лидерът на ХДС Армин Лашет ще бъде естественият наследник на Меркел, но той се бори да спечели избирателите, особено след като беше представен да се смее по време на посещението си в наводнен град през юли.

Ангела Меркел и Армин Лашет

Баварският лидер Маркус Зьодер е по-популярен, но е малко вероятно неговият консервативен съперник да му предаде кандидатурата.

Социалдемократическата партия

Лявоцентристката СДП е в коалиция с консерваторите. Досега. През последните седмици анкетите я поставиха пред ХДС за първи път от 15 години

Олаф Шолц , министър на финансите на Германия, е кандидатът на партията за канцлер и сега има реални шансове за победа.

Олаф Шолц

Зелените

Лявата партия се фокусира върху изменението на климата и социалната справедливост и по-рано тази година водеше в допитванията.

Лидерът на Зелените Аналена Бербок все още не е имала роля в правителството, но би могла да доведе партията си до влизане в коалиция.

Аналена Бербок

Коалициите се познават по цветовете на партиите. Така че очаквайте да чуете много приказки за червено-червено-зелена коалиция, ако лявоцентристите (червено) спечелят, или коалиции Кения и Ямайка, ако ХДС (черно) победи.

Други партии, които също биха могли да участват в коалиционно правителство, включват либералните свободни демократи (жълто) и социалистическите Лувите. Крайнодясната Алтернатива за Германия (AзГ) се радва на силна подкрепа в източните части на Германия, но се отклонява от основните политически партии поради своята политика.

Как се определя победителят?

Когато германците излязат на изборите, те имат два гласа.

Първият е гласуването в избирателен район за избор на местен депутат. Има 299 избирателни района - приблизително един депутат на всеки 250 000 души. На кандидата, който спечели най-много гласове във всеки избирателен район, се гарантира място.

Второто гласуване се основава на различна система - пропорционално представителство. Останалите 299 места се разпределят въз основа на дела на всяка партия от гласовете - и те се разпределят на кандидати в класираните списъци, съставени от всяка партия.

Защо вторият вот е решаващ?

Първо, една партия трябва да спечели поне 5% от втория глас, за да влезе в Бундестага. Този праг е предназначен да попречи на малките, често радикални партии да получат власт.

След това, според смесената избирателна система на Германия, съставът на парламента трябва да отразява резултата от това второ гласуване.

Следователно вторият вот определя процента на местата, които всяка партия ще получи в Бундестага, и шансовете й да сформира правителство.

И така, защо размерът на Бундестага варира?

Това е сложната част. Броят на местата в парламента може да се увеличи, ако има дисбаланс между резултатите на всяка партия в двата гласа. По тази причина досегашният Бундестаг няма 598 депутати, той има 709.

Помислете за този хипотетичен пример:

ХДС печели 110 места при гласуването в избирателни райони и 100 места при партийния вот. При този сценарий ХДС ще има 10 места повече, отколкото би трябвало, според своя дял при важния втори глас. Понякога избирателите подкрепят определен кандидат и след това избират друга партия.

Така че ХДС може да запази допълнителните 10 места.

Така ХДС разполага с 10 места повече, отколкото трябва да има, което е несправедливо предимство.

За да се изравнят условията за игра, на всички останали страни се присвояват така наречените балансиращи места. Това увеличава броя на представителите на всички останали партии на процентна база.

В този пример техните места ще се увеличат с 10% от резултатите от изборите им, за да се коригира дисбалансът.

Кога ще разберем резултата?

Победителите и победените трябва да са ясни в рамките на часове след приключване на гласуването.

Такъв беше случаят при последното гласуване за Бундестаг през 2017 г., когато Ангела Меркел произнесе мрачна реч, за да отбележи незадоволителните резултати на своята партия.

Но разговорите за съставяне на правителство могат да отнемат седмици, както през 2017 г., когато имаше неуспешен опит да се сформира коалиция между ХДС (черно), Зелените и СвДП (жълто)./БГНЕС