Избират нов генерален секретар на ООН до края на месеца

Изборите за генерален секретар на ООН трябва да се проведат този месец, като Антонио Гутериш все още е единственият кандидат. Това обяви Свен Юргенсон, постоянен представител на Естония при ООН на пресконференция във връзка с началото на естонското председателство на Съвета за сигурност на световната организация.

Както отбеляза Юргенсон, „през юни ще се състои много важно събитие за ООН - това е изборът на нов генерален секретар“. "Това ще се случи по време на нашето председателство", каза той, но точната дата не е определена.

Постоянният представител на Естония заяви, че Гутериш "в момента е единственият кандидат".

В началото на януари Гутериш обяви в писмо до Общото събрание и Съвета за сигурност на ООН, че ще се кандидатира за втори мандат като генерален секретар. Първият му мандат изтича в края на 2021 г.

Генералният секретар се избира от Съвета за сигурност на ООН и се одобрява от Общото събрание, а мандатът му продължава пет години, с възможност за преизбиране. Няма ограничение за броя на мандатите, но досега никой не е заемал този пост повече от 10 години.

В съответствие с установената практика генералният секретар на ООН не може да бъде избиран между представителите на страните - постоянни членове на Съвета за сигурност (САЩ, Русия, Франция, Великобритания, Китай). /АФП