Иво Ивков: Поколението от САЩ'94 и чувството им за безнаказаност доведоха нещата до тук

Бившият изпълнителен директор на ПФК Левски Ивайло Ивков беше специален гост в студиото на предаването "Арена спорт", като основната тема в неговото интервю беше случващото се в "синия" клуб. Ивков все пак не пропусна да коментира и казуса с футболните ексцесии от четвъртък вечер по улиците на София, както и съдбата на ръководството на БФС.


"Нямам какво да допълня по темата, чух предишните ви гости (Валентин Михов и Лъчезар Танев). Аз не мисля, че случилото се е толкова срамkо, защото когато има протест това показва, че една държава е демократична и хората имат гражданска позиция. Когато има протест на футболни агитки, е нормално да има и грозни сцени. Считам, че нашата полиция не е готова за такива събития и доста често превишава употребата на сила там, където не трябва. За футболния съюз... аз бях при вас преди години, когато Боби беше в оставка, но управляваше скришом и тогава казах, че сме още в родово-общинен строй във футбола. Никой не ми повярва, а след година и половина той се върна. Ние сме страна на парадоксите. В момента всичко е ясно - когато пада един човек, всички са се затичали да го ритат, ние сме царе в това. Когато трябваше да се предотвратят тези неща, сякаш никой не ги виждаше", започна Ивков

Обръщайки темата към Левски, единият от бившите ръководители в клуба директно обвини мажоритарния собственик Наско Сираков в изнасяне на невярна информация, че по неговото време "сините" са били натрупали безпрецедентните над 4.5 млн. лева дългове към НАП.

"Не е вярна тази цифра, но вие представяте ли си президента на клуба да излезе и да каже, че изпълнителният му директор е натрупал някакъв дълг към НАП? Няма да ви помогне омразата срещу мен. Предупредих ги, че под тяхно ръководство Левски се е запътил в мрака. Натрупаното задължение през 2022-а г. е 1 473 000 лева. Умножете 18-19 месеца по 30 дни по 2500 лева на ден лихви... още 1,5 млн. Това прави ли 4,5 млн? Но дори така да е работата на собственика е да осигури бюджета на клуба, а функциите на изпълнителния директор са съвсем други. Когато с Мъри поехме оперативното управление, клубът беше с 4 неизплатени заплати и немотивирани хора. Чудехме се как да освободим футболистите, без да им изплащаме обезщетенията и заедно свършихме отлична работа. Изведнъж сега намерихме виновник за НАП. Седем месеца си мълчах, но знаех, че Левски отива към дъното, защото познавам хората и кухнята. Те не могат да управляват футболен клуб", заяви Ивков.

"Хората не му вярват вече на Наско Сираков. Аз дойдох в Левски като уважаван адвокат със 17-18-годишна кариера в УЕФА, за да си спася любимия клуб. Ние с Мъри Стоилов трябваше да сме оперативното управление, а той да ни посочва грешките. Седем месеца по-късно очаквано клубът тръгна надолу заради тръгването на Станимир Стоилов, разбира се, защото той е знамето и сърцето на Левски през 21-и век. "Няма незаменими хора", казват те, но има трудно заменими. Всички ние може да си отидем и Левски да остане, но въпросът е как съществува? На командно дишане или там, където го беше повел Мъри. Тримата тръгнахме заедно, а сега отново се правим на счетоводители. Каня Наско Сираков с помощниците му на дебат, за да приключим, защото ставаме смешни. Клубът вече върви надолу. Но оставете ме мен, не може ти да говориш срещу Стоилов, който в рамките на бюджета направи нов отбор", продължи той.

Бившият изпълнителен директор на "сините" разкри още, че настоящият спад във формата на тима за него е била очаквана на фона на раздялата със Станимир Стоилов преди няколко месеца и освен това се върна около скандала с изпратените оферти за част от състезателите на отбора, споделяйки, че към онзи момент Левски е имал шанс да изчисти цялата главница към НАП.

"Поколението от САЩ 1994 и чувството им за безнаказаност доведоха нещата до тук. Тези хора живеят в един измислен свят и не си дават сметка, че много хора гледат на тях като на футболни ръководители. Къде се доказахте? В кой период без Мъри г-н Сираков ръководеше добре Левски? Предрекох спада на клуба, защото такива са реалностите. Костов бил успокоил играчите и затова играели страшен футбол. Напротив. Стоилов имаше избистрен състав, от който изискваше по време на тренировките и си носеше отговорността, докато сега след всяка загуба имаме виновник. Да ме прощава Костов, но той си каза, че най-големият му успех в кариерата е баражът с Айнтрахт. Нека да видим биографията на Мъри... фактите говорят. Оставете ни намира. Ние си тръгнахме, а аз казах, че не искам да ставам свидетел как любимият ми клуб бива превземан от лични и корпоративни интереси. В момента в Левски никой не говори за несъстоятелност", коментира синът на "синята" легенда Кирил Ивков.

"Ние оставихме отбор на стойност 25 милиона, а не този, който заварихме. И накрая стигаме до сделките за футболистите. Нали ви показах офертите. Аз казах на НАП, че Левски ще си изплати дълга до две години. Да, бавихме вноските, но създадохме футболния бизнес в клуба - конвертируем отбор, купа и невиждани потоци от приходи. На НАП обясних как в три стъпки бихме могли да си погасим дълга. Първо, ако влезем в групите на евротурнирите. Второ, Левски да бъде взет от чуждестранен инвеститор... даже имахме среща с много голямо име. А в краен случай щяхме просто да разпродадем целия отбор и да го изградим наново. Направихме така, че с офертите за двама футболисти и с малко помощ от феновете щяхме да изчистим цялата главница към НАП, след като изчистихме над 5 милиона задължения към бивши играчи и треньори. Това са неопровержими факти", завърши Ивайло Ивков, който бе категоричен, че няма да се завърне в Левски. /БГНЕС

Категории: