Иванов за Трифонов: Жалко е да вадиш интриги като се издъниш

Отидох да кажа на Трифонов да опитаме да поправим грешките си от първия мандат с третия мандат. Корнелия Нинова, обаче, отказа - каза, че било неконституционно. От наша гледна точка фактът, че беше отказан този предварителен разговор, обрече третия мандат, и ние го виждаме това. За него няма подкрепа, математически няма как да се случи. Оттук нататък всичко, което се прави с този мандат, е предизборна борба и кампания на г-жа Нинова. В този смисъл, без да сме нелюбезни - ако имаше някакъв шанс, ние бихме се отнесли сериозно към него, но за нас шансът беше преди връчването му да се намери формула, по която да осигурим мнозинство.Това каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов по Нова тв.

Срещата с Трифонов беше преди връчването третия мандат, и беше без камери, защото на някои политици камерите им действат като леки наркотици. Воденето на разговори пред медиите е сигурна рецепта за това да превърнем разговорите от усилие да се намери компромис, в кампании и шоу. Ако почнем така да взимаме решения в България, обричаме страната на тотална неуправляемост. Ние ще разговаряме с всички. Аз не съм ходил на среща с Мая Манолова.

Когато се издъниш като мандатоносител, след това да почнеш да вадиш някакви интриги, е доста жалко. Срещата с Трифонов се случи на 7 август, това ни беше единствената среща.

За Иванов нямало никакво значение къде се прави политика, и не е задължително това да е в сградата на Народното събрание.

Беше предложен непригоден състав на МС, политики, които нямат нищо общо, това удари чувството за достойнство на хората, които са ни избрали. Хората не са избрали да махнат един лидер, който концентрира власт в себе си и ултимативно налага решения, за да получат друг такъв. Трифонов е концентрирал само в себе си желанието да управлява.

Отидох на тази среща, защото ще сме и в следващия парламент заедно, и исках да го убедя, че след като стана тази издънка с първия мандат, е важно с третия мандат да коригираме тези проблеми - стилистиката на разговора и презумпцията, че той ще слага на масата "котки в чувал" и ще казва "ти мен не ме обичаш" - това е абсолютно инфантилно. Няма да преразказва разговорите ни, защото ако го направя, няма никога повече да имаме каквито и да е разговори, допълни Иванов. Но никога не съм му казвал, че имам чувството, че ДПС стои зад ИТН. Не се интересувам дали Трифонов се е виждал с ДПС или не, но виждам как когато се залага едно управление, има възможност Сарая да му влияе или не. Когато с 65 депутати казваш, че ти ще определяш и решаваш всичко, че ти ще сложиш едни хора, които на всичкото отгоре са очевидно непригодни и са бушони и пощенски кутии, и се надяваш на плаващи мнозинства без писмено споразумение, ти структурно отваряш вратата за корупционни влияния, а най-силни в това са ДПС, допълни Иванов./БГНЕС