Иванов: Внимателно ще дадем подкрепата си

ДБ съзнава своята отговорност за правителство на промяната и модернизацията. Ние можем да останем и като опозиция. Внимателно ще дадем подкрепата си и с голяма отговорност. Това заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов по време на консултациите с президента, предаде репортер на БГНЕС.

Гешев, ВСС и КПКОНПИ трябва да си отидат, добави Иванов.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов каза, че трябва да се подготвим за предстоящата вълна от COVID-19 и изрази надежда, че няма да се стига до предприемане на рестриктивни действия и затваряне на образователни институции и бизнеси.

"На второ място не просто ЕК посочва проблема с правосъдието като фундаментален, затова не просто да не бъдат откраднати някакви пари, а те да бъдат инвестирани в едно различно бъдеще на страната ни", заяви той и каза, че тази тема е във фокуса на усилията им.

Той посочи, че днес е излязъл и докладът на държавния департамент.

"Когато докладът за инвестиционния климат от департамента в 24 пункта слага България и корупция в едно изречение, това е абсолютен погром", коментира Иванов.

Съпредседателят на ДБ подкрепи думите на Радев, че трябва да имаме редовно правителство. "Служебният кабинет е заместител, той не може да бъде трайното решение", коментира той и подчерта, че са готови да дадат подкрепата си, но не на всяка цена.

"ДБ ще участва с пълната си готовност дали като пълноценен коалиционен партньор, като участник, който дава подкрепа отстрани, дали като опозиция", обясни той и подчерта, че са готови и в случай, че мандатът дойде при тях.

Иванов каза, че сега най-важен е първият мандат.

" Нас ни интересуват две много важни неща. Ясни са предизвикателствата. Важно е зад кои решения за ставаме ние. И другият въпрос е как формиране трайна парламентарна конфигурация, която може да изнесе подобна програма", попита той и каза, че ще трябва да се борят с корупцията и това не е просто борба, а война и е важно да се осигури гръбнак, а не плаващо мнозинство, които водят до потъване на бъдещето. /БГНЕС