Иван Попйорданов: Планинарската култура у нас е на много ниско ниво

Държавата ще финансира изграждането на няколко заслона в района на хижа Рай и връх Ботев. Това съобщи пред БНТ кметът на Калофер Румен Стоянов.

В последните няколко дни спасители търсят баща и син, изгубили се в Балкана. Спасителната акция беше прекратена в неделя. Атанас Пенчев и сина му Адриан изчезнаха на 5 февруари. В спасителната акция при изключително тежки зимни условия в подножието на връх Ботев, се включиха спасители от ПСС на БЧК, военни и доброволци.

Кметът Стоянов каза, че по пътя за връх Ботев има 2-3 заслона, които са строени преди 30-40 години. По тези маршрути има нужда от поне няколко такива съоръжения, защото терените са тежки и трудни, но в същото време и много популярни.

Стоянов съобщи, че в разговор с премиера Борисов в неделя вечер го е помолил за помощ за подновяване на инфраструктурата в планината. Премиерът се е ангажирал държавата да помогне. Той каза "направете проектите, веднага ще финансираме", съобщи кметът.

Той посъветва туристите да се отнасят внимателно в планината и да не тръгват неподготвени. Румен Стоянов също се обърна към доброволците спасители, които и днес ще продължат да търсят изгубилите се баща и син в Балкана да бъдат внимателно и да не подценяват обстановката.

Според Иван Попйорданов – режисьорът и общественик, баща на актьора Чочо Попйорданов, който е планинар, проблемът при нас, българите, е липсата на планинарска култура.

"Ние даваме ли си сметка, че сме планинска държава, че 30% от територията на България са планини, че някои от планинските хребети са почти до 3 хиляди метра височина, и че след като сме планинска държава би трябвало да притежаваме някаква планинарска култура? Това, че започваме да обсъждаме тези проблеми постфактум, е свидетелство за това, че планинарската култура у нас я няма. Защото тя съдържа две много прости неща – отношението към планината и човешкото поведение в планината", заяви Иван Попйорданов.

Промяната на метеорологичната обстановка в планината понякога се случва за минути, каза още планинарят.

Да не респектираш обстановката, в която тръгваш, да не респектираш планината, която те е допуснала – за съжаление тази планинарска култура у нас е на много ниско ниво, заключи Попйорданов. /БГНЕС