Иван Петков: Амбицията ни е отново да спечелим Златната европейска лига

Амбицията ни е отново да спечелим Златната европейска лига. Това заяви селекционерът на женския национален отбор по волейбол Иван Петков преди старта на Златната европейска лига и след изтегления жребий за Европейското първенство, предаде репортер на БГНЕС.

Селекционерът на женския национален отбор по волейбол Иван Петков.

Той даде разяснения за предстоящия първи турнир в Украйна, където съперници на нашите момичета ще са домакините и Словакия след отпадането на Финландия заради коронавирусни проблеми. „Най-общо Златната европейска лига е един атрактивен турнир на Европейската конфедерация, победителят в този турнир получава шанс да играе във Волейболната световна лига, която е алтернатива на Гран При, женския вариант, и Световната лига при мъжете. Неприятно е, един мач по-малко трябва да изиграем. Ние сме в една група със Словакия, Финландия и Украйна, но поради Ковид проблеми Финландия отказа участие – тимът е под карантина до 28 и няма шанс да участва в надпреварата. Финландия е доста бърз отбор, за нашия тим щеше да представлява интерес да играем с тях, играят добър тактически волейбол, това щеше да ни вкара в едни отговорности и рамки“, започна Петков.

Четири състезателки отпадат за надпреварата в Запорожие, която стартира тази седмица. „От групата, която сме обявили като разширена, единствено четири момичета отпадат – Елица Василева, Христина Русева, Полина Нейкова и Галина Каравашева. Да, естествено, че имаме разузнаване – в сегашния свят, който живеем, и устройствата, които използваме, да имаш мачове на определени отбори не е проблем. По-малка информация имаме за Словакия. По различен характер са причините за отпадането на четирите момичета, няма нищо притеснително. Естествено, преди две години спечелихме Голдън лигата и промоция за Гран При, нашите амбиции са да спечелим Златната европейска лига. Все пак сме домакини на Файнъл фор, което ни задължава по един начин да зарадваме хората в Пловдив“.

Реална е конкуренцията, във всеки мач трябва да играеш за победа и да се представяш по най-добрия начин, бъди сигурен, че ще имаш проблеми. Женският волейбол, последното домакинство беше 2019 – ВНЛ в Русе, женският отбор не е имал често моменти, в които да играе пред собствена публика. Нормално е, когато играеш пред собствена публика, тя е много емоционална в Пловдив и Русе, надявам се да създадат специална атмосфера. Не, това всичко е планувано, при Христина впоследствие се случиха нещата, естествено, че ще играят в Пловдив и Русе“.

Петков коментира и жребия за Европейското първенство. „Група като група, да коментираме вота на жребия – трудно. Трябва да дадем максималното от себе си, преодолими отбори, отборът на Полша е доста сериозен тим, претърпя голямо развитие, но смея да кажа, тъй като изиграхме два контролни мача, отбор със сериозен потенциал. Отборът на Германия, който за мен играе много сериозен тактически волейбол, добра защита, може да създава проблеми – на олимпийската квалификация играха финал с Турция. Испания не съм ги срещал като треньор, по-скоро Гърция – отбори, срещу които трябва да си на 100%, за да имаш успех“.

Много рядко съм си позволявал да гледам по-далеч от следващия мач – за нас е важен следващият мач, който ни предстои, така се опитвам да настройвам и отборите, които водя. С оглед на това какво би се случило след първата фаза, която наистина трябва да се потрудим доста добре, а и гледайки отборите, които са в Румъния по рейтинг и качество, определено Турция и Холандия са отбори, които доминират там – не трябва да се подценяват Азербайджан, Швеция, ако можем да си избираме, искаме да избегнем Турция и Холандия, ще бъде супер“.

Той говори и за опита, натрупан като старши треньор в Украйна. „Със сигурност съм натрупал опит, защото съм сменил ситуация, опит, култура, начин на мислене. Нормално е, когато и отивайки в момент, който не бе плануван, явно нещата не са били там по най-добрия начин – след моето пристигане отборът спечели всичко, разбира се, изключвам европейските турнири, там Търговище ни надигра, но това беше в самото начало. Нормално е да научиш нещо ново и различно, което в бъдещата ти работа ще ти донесе опит. За първи път попаднах в отбор, който не бях подготвял – трябваше да променя стила на игра според моите разбирания за волейбол. За кратък период от пет месеца успяхме да променим много неща, имаше и хора, които го искаха – самото ръководство и състезатели, които се стараха на всяка тренировка. Основният конкурент е със сериозна визитка, изграждан през годините, те са десеткратен шампион подред, носител на купа, но в една такава ситуация ние се справихме и постигнахме резултати“.

Когато водиш един национален отбор, нищо не е ясно. Винаги се случва нещо непредвидено, във всеки един момент бихме привлекли хора, които да влязат в отбора – на този етап сме 18 човека, Ева Янева ще се присъедини по-късно, нашата идея е тя да ни помогне само за Европейското първенство. Създадена е една вътрешна конкуренция в състава, която целяхме през тези години, и се нуждаехме от нея. Нормално е един отбор да има съответните лидери, но има хора отвънка, които всеки момент да помогнат – това, което ми направи много добро впечатление е, че хората от скамейката допринесоха за доброто ни представяне. Много рядко се случваше това преди, но сега имаме хора на всеки един пост, които са готови да играят. Надявам се моите сентенции пред Вас, да се покажат и в мачовете, които ни предстоят“, завърши той. /БГНЕС