Иван Николов към Вучич: Действате срещу България, признахте за агентурната мрежа срещу българите

Директорът на Културния-информационен център в Босилеград Иван Николов остро осъди вчерашното поведение на сръбския президент Александър Вучич в България. Пред Агенция БГНЕС вчера Вучич призна, че следи цялата комуникация на агенцията с КИЦ-Босилеград.

"Г-н Президент, това че ме подслушвате денонощно повече от 25 години, за мен не е нищо ново. Впрочем, никога нищо не съм и крил – каквото мисля, говоря и пиша публично. Важното е, че въпросите ви удариха по слабото място и пред цялата българска общественост разобличихте тоталитарната същност на държавата, която водите и че подслушвате всеки един телефон на хора, които просто искат да живеят нормално", пише Николов.

"Повярвайте ми, това съвсем не работи за добросъседските отношения с България и членството на Сърбия в ЕС. И второ, вие в гнева си сами разобличихте агентурната мрежа, която има задачата да ме подслушва", написа още Иван Николов.

Вчера на въпрос на репортера на БГНЕС как се е стигнало до драстичното намаляване на населението в Босилеград с една четвърт за 10 години и за екологичните проблеми там, Вучич отговори: Всичко разбрах. Всичко знам. Знам и кой ви каза да ме попитате това. Добре следя кой от Ниш, кой от Босилеград и кой е от Културно-информационния център там.

Поради заплахите срещу сръбските журналисти в началото на месец декември българският посланик в Сърбия Петко Дойков, заедно с още 10 дипломати от Европейския съюз /ЕС/, посети редакцията на последното независимо и свободно печатно издание в Белград "Данас" с цел да изрази подкрепата си и да се противопостави на заплахите срещу журналистите. Срещу редакцията през месец ноември миналата година бяха отправени смъртни заплахи, а властите се отнесоха с безразличие към тях. В заплахите пишеше, че журналистите от "Данас" ще свършат като тези от френското издание "Шарли Ебдо".

Преди няколко седмици в Правния факултет в Белград, в партньорство с Министерството на културата бе организирана "научна" изложба за "българския геноцид" над сърбите. Това бе повод в МВнР да бъде извикан за обяснение сръбския посланик в София. /БГНЕС