Иван Костов: Слабостта на институциите се крие в разделението на обществото

Обществото ни е разделено и за мен дълбоката основа на тази слабост на институциите се крие в разделението на обществото.


Това заяви пред Нова телевизия тази сутрин Иван Костов, министър-председател на България в периода 1997-2001 г..

Костов призова демократичната общност да излезе и да гласува на балотажа в неделя, колкото и труден да е изборът. "Аз не съм се включвал в кампанията. В тази толкова трудна ситуация, трябва да гласуваме и "не подкрепям никого" не е вот", допълни Костов.

Според него в настоящата ситуация разпадането на т.нар. „сглобка“ довежда на власт президента Радев, който по думите на Костов, вече направи достатъчно безобразия.

„В този смисъл предпазната защита може да изглежда съмнителна, но това е някакъв щит“, подчерта бившият премиер.

За гласуването с машини, отмяната и решението на ВАС в последствие, Костов каза: „Фактът, че самият ДАНС не може да се ориентира в ситуацията, в която участва, говори, че в България и компетентността на институциите е изключително ниска, а това пречи на политиците да формират собствено релевантно становище“.

„Ако тези, които се наричат евроатлантици не разберат, че са направили голяма грешка с последния удар срещу изборния процес, тогава къде са демократичните ценности и евроатлантизма“, запита Костов. /БГНЕС