На път: Интензивен трафик към провинцията и изходите на страната

Интензивен се очаква да бъде трафикът днес - 1 май, първият от поредицата почивни дни за Великден и Гегьовден.

Тъй като тази година дните за Великден и Гергьовден се сливат, като единствено 2 май е работен, но неучебен ден, много хора са слели почивката. МВР очаква трафик по всички пътни артерии на страната, както и по граничните контролнопропускателни пунктове, най-вече на изход за Гърция и към Турция. На брифинг във вторник органите на реда предупредиха гражданите да не подценяват опасността от домови кражби по време на почивните дни.

Огнеборци пък проверяват нормите за пожарна безопасност в православните храмове и различни места за настаняване - хотели, хижи ресторанти.

"Целта е да се избегнат рискове ситуации за инциденти. На всички служители са дадени указания за ограничаване на предпоставките за пожари", обобщи комисар Георги Толин от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Криминалният инспектор Росен Белишки обърна внимание на сигурността на домовете, които ще останат празни по време на почивните дни.

"Важно е е жилищата да са добре обезопасени, говорим за входни врати, механизми на прозорци, дограма", отбеляза Белишки моментите, които могат да помрачат ваканцията на собственик, станал обект на домова кражба.

За трафика и засиленото движение в началото и края на празничните дни, от Пътна полиция изкарват допълнителни екипи. Ще има камери и екипи, които ще се движат в трафика.

Допълнително гранични служители също ще има на ГКПП-ата на страната, като на "Кулата" и на "Капитан Андреево" ще работят всички гишена.

Магистралите "Тракия", "Хемус" и "Струма" са традиционно най-интензивни. На „Струма ” едното платно между Перник и София остава затворено заради скъсване на подпорната стена и изсипване на стотици тонове земна маса.

Съвместни българо-румънски екипи ще регулират трафика в областите Видин, Добрич, Русе и Силистра. Пограничните райони са определени на базата на данни на двете страни за очаквания интензивен трафик от румънски и български граждани и такива, транзитно преминаващи за Република Гърция. Целта е засилване на мерките за безопасност и предотвратяване на инциденти по пътищата.

От „Пътна полиция“ призовават водачите да шофират с повишено внимание, да не предприемат рискови маневри и да се движат със съобразена скорост. /БГНЕС