МВнР: Българите в 136 държави ще могат да гласуват на 2-ри април

„34 държави са дали разрешение за провеждане на избори на тяхна територия. Австрия е дала само съгласие за провеждане на избори в дипломатическите и консулските ни представителства там”. Това заяви Иван Кондов, Постоянен секретар на Министерството на външните работи на Република България и председател на работна група „избори“ към ведомството, предаде репортер на БГНЕС.

„В Германия на 40 места ще бъдат организирани избори, а Чехия не позволява да се провеждат избори извън консулските сгради. Очакват се да бъдат открити близо 800 секции в чужбина“, заяви още Кондов.

От работна група "Избори" към МВнР предлагат на ЦИК за изборите на 2 април да не се откриват секции за гласуване в курортите в Гърция и Турция, тъй като не се очаква в деня на вота там да има български избиратели. За сметка на това се предлага секции да има в Република Северна Македония, по предложение на консула ни в Битоля, в Кавадарци и Прилеп.

Поради спецификата на административните процедури все още няколко държави не са дали разрешение за разкриване на секции на тяхна територия. Това са Австрия, Германия, Италия, Франция, Канада, Молдова, Сърбия, Норвегия.

В Чешката република ще може да се гласува само на територията на посолството ни. Това прави невъзможно да се разкриват секции в Бърно, Ихлава, Либерец, Млада Болеслав и Пилзен. Направено е също предложение за обединяване на секции на територията на Великобритания и Северна Ирландия.

„В процес сме на анализиране на всички проблеми, които биха повлияли на провеждането на изборите. В Турция само една секция е под бедствено положение - в Адана, където има предложение тя да бъде преместена в областния град Мерсин, на около 80 км. от Адана. Във Финландия също се очаква да бъдат открити традиционните 4 секции“, коментира още Кондов.

Заместник-министърът на външните работи Коджабашев изказа съболезнования към всички загинали в Турция и пожела бързо оздравяване на пострадалите. „ В Анкара не е постъпвала информация за пострадали българи, както и все още не е открита търсената българска гражданка. Към момента около 130 българи продължават да помагат на пострадалото население. От Турция е постъпило заявление в консулството ни в Скопие, ние сме създали необходимите условия за преминаване на турските граждани през България“, коментира още той. Относно ситуацията в Сирия, Коджабашев отбеляза, че е поискана поискана помощ както и сирийската страна, така и ние сме изявили готовност за подкрепа.

Относно отношенията ни с РСМ, Коджабашев заяви, че са иницирани консулски консултации, на които ще настояваме за предприемането на конкретни ангажименти за преодоляване на проблемите. „Днес предвиждаме тези консултации да се проведат до края на месеца в София. От РСМ изискаха политико-консулски консултации, но ние предпочитаме да се придържаме към сегашните формати“, отбеляза още заместник-министърът, след което уточни, че недопускането на българските граждани от РСМ да минат през македонската граница за почитане паметта на Гоце Делчев на 4-ти февруари, е неприемливо за страна, имаща претенции за европейско членство, а относно възпрепятстването на независими медии Коджабашев уточни, че никоя държава не може да си позволява да възпрепятства дейността им.

Костадин Коджабашев отбеляза и че на среща на най-високо ниво в ЕС България е настояла съюза да поеме финансов ангажимент за подобряване на границата ни с Турция. Обсъдена е била и темата за войната в Украйна и подкрепата на съюза към украинската страна. По повод членството ни в ОИСР, Коджабашев подчерта, че комитет на ОИСР е започнал проверка относно активността на страната ни и движението ни напред към бъдещото ни членство. /БГНЕС