Иван Гешев - номиниран за нов главен прокурор

Всички членове на Прокурорската колегия на ВСС са се обединили около кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, заяви говорителят на колегията Даниела Машева, предаде репортер на БГНЕС.

Иван Гешев е първата и единствена засега номинация, а имената на останалите кандидати трябва да станат ясни най-късно до 29 юли. Понастоящем Гешев е заместник на главния прокурор при ВКС.

„Обединихме около кандидатурата на прокурор Гешев като съобразихме изискванията за Конституцията, в ЗСВ и разбира се, съобразихме зададения профил от професионалните организации на следователите и прокурорите“, обясни Машева. Според Прокурорската колегия, освен че Гешев изцяло отговаря на законовите критерии, той притежава и необходимия опит и морални качества да заеме поста. Той е прокурор от системата, в която има 20 години юридически стаж. Започнал е своят кариера като следовател.

„Считаме, че към момента Иван Гешев продължава умело да ръководи прокуратурата, да показва организационни качества, да е много оперативен. Считаме, че той ще представи концепция, с която да отговори на очакванията магистратите“, подчерта говорителят на колегията.

Сред аргументите на магистратите е и фактът, че Иван Гешев е бил административен ръководител на Специализираната прокуратура за период, в който тя е отчела добри резултати в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Въпреки че срещу него и неговата работа има и редица сигнали, Прокурорската колегия не вижда никакви негативи в акциите на прокуратура, които някои експерти определят като твърде шумни.

Членовете на колегията са обсъдили номинацията на Иван Гешев на неформална среща с него в сградата на ВСС, а той е дал съгласието си, въпреки че преди време обяви, че със 99,9% сигурност няма да се включи в състезанието за поста на обвинител номер 1.

Кандидатите за главен прокурор трябва да представят своите концепции и мотивацията им в Съвета до 12 август, а на 9 октомври Прокурорската колегия трябва да се произнесе по допустимостта им. За да бъде избран за главен прокурор, даденият кандидат трябва да получи 17 от гласовете на всички членове във ВСС. /БГНЕС