Иван Гешев: Няма да обсъждам кризисен пиар

Не съм запознат. Днес не е денят да обсъждаме кризисен пиар. Днес е важен изборът на председател на Върховният касационен съд (ВКС).

Това заяви главният прокурор Иван Гешев минути, след като управляващото мнозинство поиска неговата оставка от трибуната на Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Гешев заяви, че не трябва да се позволи, както при неговия избор, процедурата за избор на председател на КВС да се превърне в „жълт оттенък”. Дали ще има избор или няма да има успешен избор, важното е процедурата да протече професионално, каза още Гешев.

Продължаваме промяната: Иван Гешев да подаде оставка

Той не отговори на въпрос за намерението на председателя на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров да подаде оставка до 1 март.

Светкавично дойде позиция от ръководството на ПРБ, в която се казва, че представената декларация има изцяло политически характер.

"Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява като крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт, политическата декларация, представена на 14.01.2022г. в Народното събрание. Още повече, че за прочитането на същата се използва трибуната на българския парламент. Този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от Конституцията на Република България. Политическата декларация напълно потвърждава, многократно изразените от ръководството на ПРБ, в т.ч. и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на ЕС, Великобритания и САЩ, опасения за растящия у нас риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото.

Ръководството на ПРБ смята, че представената декларация има изцяло политически характер. Единствената цел на същата е опит за отклоняване на общественото внимание от реалните социални, икономически и здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани", се казва в декларацията, изразена от ПРБ няколко минути, след като управляващото мнозинство поискаха оставката на Иван Гешев. /БГНЕС