Ивайло Симеонов, кмет на Елин Пелин: Заедно с Горна Малина ще направим по-добра среда за живот и бизнес

Проектът „Местна инициативна група“ (МИГ) е една от изключителните възможности, в която общинските администрации, заедно с бизнеса и неправителствения сектор, могат да направят всичко възможно, така че да подобрим не само качеството на живот на хората, но и средата за бизнес инвестициите, както и трудовата заетост, която в двете общини е изключително висока последните години. Това каза пред БГНЕС кметът на община Елин Пелин доц. Ивайло Симеонов по повод реализирането на проекта „Подготовка на Стратегия за ВОМР на територията на МИГ „Елин Пелин – Горна Малина“.


Така, че тази възможност ние я развиваме и се радвам, че в днешния ден официално стартираме дейността, и се радвам, че всички тези фирми, неправителственият сектор, както и представителите на двете общини съумяха заедно да се съберем и да направим възможна тази стратегия да подпомогне и бизнеса, и неправителствения сектор.

„Поради факта, че не всичко е изцяло уточнено, смятам, че проектът ще стартира от следващата година и ще продължи пет години, като той има и устойчивост в последствие, така че всички тези дейности, които са заложени в стратегията, трябва да продължат и след този период“, отбеляза кметът на община Елин Пелин.

Той добави, че вълшебната думичка е синергия. „Политиката не е състезание и ако има някакви проблеми на национално ниво, то е именно в това, че не се осъзнава, че тук не става въпрос за състезание, а става въпрос за вълшебната думичка синергия, в която всички ние – с положителните си качества, визии и възможности, се обединяваме, за да направим по-добър не само начина на живот, но и цялата ни бизнес среда“, заяви Ивайло Симеонов. Той посочи и възможността да се създават социални политики, социални инструменти, с които да привличат млади семейства и да не позволяваме младите хора да си мислят да се реализират някъде зад граница.


„Тези инструменти, съм сигурен, че ще запълнят тези пукнатини, които имаме като управление и вярвам, че ще допринесат много повече хора – не само местни, но и такива, които си търсят място, спокойно и добре организирано за живот, да изберат двете общини Елин Пелин и Горна Малина“, подчерта кметът на община Елин Пелин.

Ивайло Симеонов отправи благодарности към бизнеса и неправителствения сектор за това, че осъзнават колко е важно да бъдат заедно в такива проекти. „И наистина вярвам, че със съвместни усилия ще направим една по-добра среда за живот и бизнес“, заключи той.

Председателят на Общински съвет – Елин Пелин Николай Плещов, че това е една възможност, която се дава на хората, които живеят в една община, граждани в лицето на местния бизнес и неправителствения сектор да кандидатстват с проекти, които да бъдат финансирани от тази МИГ. „Проектите се финансират на база изградена стратегия и дейностите, които в община Елин Пелин и община Горна Малина са отбелязани като ключови, така че апелът ни към всички наши съграждани и бизнеса е да се поинтересуват от това, което ние ще им предложим като информация, и когато имат идеи, които съответстват на вижданията на МИГ, да не се колебаят и да участват“, призова той. Плещов уточни, че това ще им позволи да развият свои бизнес идеи, свои културни мероприятия, спортни и т.н., които ще бъдат в полза за обществото, защото всички проекти, които ще се финансират, са близо до хората.


„Надяваме се първите проекти, които ще бъдат финансирани, да се случат още следващата година“, каза още председателят на Общински съвет – Елин Пелин. Той обясни, че предишният път, във връзка с другите ръководни органи на двете общини, е имало разминаване, не са успели да се класират, но още тогава са били убедени, че това е нещо, което трябва да си поставят като приоритет, да се борят и при следваща възможност, да го доведат до благополучен край. „Ето, че това нещо стана и така ще разполагаме с един приличен ресурс в рамките на няколко милиона лева за двете общини, от които могат да се възползват нашите съграждани да реализират своите добри идеи“, отбеляза Плещов.

Председателят на Общински съвет – Елин Пелин добави, че винаги гражданите изискват много от общините, и това е абсолютно тяхно право, но сега общините Елин Пелин и Горна Малина изискват от гражданите. „Моля ви, скъпи съграждани, бизнес, неправителствени организации, включете се. Дайте добри идеи, защото аз съм сигурен, че вие сте двигател. Те са силни, те имат енергия и те не по-малко от една община могат да допринесат за добрата визия на една община. Сигурен съм, че те ще дадат такива идеи, които в кметския кабинет не винаги ще намерят своята реализация, затова просто дерзайте и нека заедно работим за по-хубавото бъдеще на двете общини Елин Пелин и Горна Малина“, призова Плещов. /БГНЕС