Откраднаха "Ламборгини"-то на собственика на "Уолтопия" без той да разбере

Българският предприемач Ивайло Пенчев, съосновател и изпълнителен директор на световния лидер в производството на стени за катерене „Уолтопия”, съобщи чрез публикация в социалната мрежа, че е станал жертва на брутално престъпление, което по думите му няма как да се получи без участието на държавни институции.

Архив: Снимката е предоставена на БГНЕС от Уолтопия - 08 юни 2018 г.

Във Фейсбук Пенчев описа случилото се. "Брутално е и може да се случи на всеки от вас явно. Имам една кола, която не карам много. Ламборгини. Не съм я карал от повече от година. При опит мой служител да поднови гражданската и отговорност, научава, че тази кола не е моя от 19-и януари. Собственост е на испански гражданин и е дерегистрирана е в КАТ. В КАТ дори твърдят, че аз лично съм бил я дерегистрирал. Като го чух ми прозвуча съвършено невероятно, но е факт", написа Пенчев. Той няма идея как би могло да се случи това, при положение че и големият, и малкият талон са в касата му.

"Имат копия в КАТ и в прокуратурата, защото преди време имах прокурорска проверка във връзка с някаква акция за проверяване на скъпи коли. Всъщност и застрахователите ги имат. Но представям си какво щеше да ми се случи, ако бях излязъл с тази кола – спира ме полицай и ме арестува за кражба на кола. Звучи невероятно, но щом се е случило на мен, може да се случи на всеки от вас", предупреди бизнесменът.

Архив: Снимката е предоставена на БГНЕС от Уолтопия - 08 юни 2018 г.

Главният юрисконсулт на фирмата обясни пред БГНЕС, че Пенчев научил, че скъпото „Ламборгини“ не е негово от 19 януари 2021 г.

„Вчера неговият шофьор се свързва с ДЗИ, за да поднови застраховката, при което му казват, че в тяхната база данни този собственик с този автомобил не съвпада. След което той отива в КАТ да си направи проверка и от КАТ му казват, че на 19.01.2021 г. автомобилът е дерегистриран там. Казват му, че на 19.01 Ивайло Пенчев в лично качество, не чрез пълномощник, отива на място в КАТ и дерегистрира автомобила“, обясни тя и уточни, че това няма как да се е случило, защото през целия ден е бил в офиса. Според нея някой се е явил с фалшиви документи в КАТ и се е представил за Пенчев.

„При самата процедура по дерегистрация се попълва една декларация, в този случай тя би трябвало да е попълнена от лицето, което се е представило за г-н Пенчев. Отделно при дерегистрация на автомобил се перфорира големият талон на автомобила, като той е при нас“, посочи юрисконсултът.

По думите ѝ в този случай имаме фалшиви лични документи и фалшив голям талон на автомобила. Тя добави, че при тази процедура се заплаща и такса на гише и изрази съмнение това да е направено по банков път, защото по този начин извършителят може да бъде установен. „Най-вероятно е платена в брой, но на платежното най-вероятно са имената на г-н Пенчев“, подчерта тя.

Тук идва и другият момент – тази сделка е направена без нотариална заверка, с цел извършителите да не оставят следи.

„Колата уж е продадена на чужд гражданин, защото е просто договор за покупко-продажба на вещ все едно. Тя затова е дерегистрирана тук и регистрирана след това в Испания“, разкри юрисконсултът още подробности около случая и сподели, че другият неприятен факт е, че новият собственик може да го поиска.

Според юрисконсулта компетентните органи имат два изхода за решаване на казуса – или КТА да отменят административния си акт, а другият – колата да бъде регистрирана отнво, което обаче не е правилно и рисково решение.

Тя каза още, че вече са сигнализирали полицията, както и че ще пуснат жалба в прокуратурата. Белчева се надява казусът да се разреши бързо, извършителите да бъдат разкрити и истината да излезе наяве.

"Надявам се да разкрият разбойниците. Все пак имат запис на камерите в КАТ и може да се види кой е дерегистрирал. А дотогава да внимаваме да не ни арестуват за кражба на собствените ни коли. Сега се замислям, че прехвърлянето на кола освен нотариална сделка изисква и процедура в КАТ. А прехвърлянето на имоти, акции и други подобни е дори по-лесно", написа още в личния си профил Ивайло Пенчев. /БГНЕС