Южноафриканска оперна звезда се оплака от расизъм в Париж

Южноафриканската оперна звезда Прити Йенде обвини френските митнически власти, че са се отнесли към нея, проявявайки "възмутителна расова дискриминация" на парижкото летище Шарл де Гол, предаде АФП.

„Полицейската бруталност е напълно истинска за някой, който изглежда като мен“, написа сопраното, която е чернокожа в профила си в Instagram ден след пристигането си за поредица от представления в Париж.

36-годишната Йенде заяви, че е била „травмирана“, след като е била „съблечена и претърсвана като престъпник“ на летището.

"Аз съм от късметлиите, че съм жива, за да видя слънцето днес дори след лошото отношение, възмутителната расова дискриминация и психологически изтезания, както и многото обидни расови коментари в държава, на която дадох толкова много от сърцето си", написа тя.

Йенде не каза защо е била изведена настрана за специално претърсване и разпит, но източник от френската полиция заяви, че певицата е пристигнала от Милано с южноафрикански паспорт без виза.

"В нито един момент не е имало инциденти", каза източникът и добави, че Йенде не е била събличана.

Тя е освободена час и половина по-късно с виза, която й позволява да влезе на френска територия, каза източник от летището, добавяйки, че Йенде е задържана с цел "проверка", която няма нищо общо с цвета на кожата й.

Йенде, която е родена в малкото южноафриканско градче Пиет Ретиеф, се радва на забележителна звездна кариера през последното десетилетие, гастролирайки в оперни театри от Виена и Берлин до Барселона и Лос Анджелис./БГНЕС