Южна Корея и Германия със споразумение за военен пакт

Южна Корея и Германия се договориха да подпишат военно споразумение за споделяне на военни тайни с цел оптимизиране на веригите за доставки, включващи отбранителните индустрии на двете страни, съобщи „Корея Хералд“.


Срещата на върха, която се проведе в президентската канцелария в Сеул след участието на двамата лидери в срещата на върха на Г-7 в Япония същия ден, е последното усилие на Юн да си партнира с демократичните държави, за да контролира Северна Корея на фона на ескалиращите ѝ ядрени заплахи.

"Германия разбира проблемите, свързани с Корейския полуостров, тъй като е преживяла обединението му преди 33 години", заяви Юн на съвместна пресконференция.

Часове преди срещата на върха Шолц обиколи демилитаризираната зона, която разделя двете Кореи, в знак на единство, за да подкрепи стремежа на Сеул да възпре агресията на Пхенян.

Сеул и Берлин ще разширят и икономическите си връзки, добави Юн. Той заяви, че ще засилят търговията и инвестициите в авангардни технологии, включващи "водород, чипове и чиста енергия".

Според Юн Сеул ще се присъедини и към ръководена от Берлин инициатива за съвместни действия по отношение на изменението на климата.

"Ако погледнем назад към обмена между Южна Корея и Германия през последните години, двете страни са свидетели на разрастване на връзките не само по отношение на общите икономически интереси, но и на обмена между хората", заяви Шолц. /БГНЕС