Юрий Божанов: Целта ми през 2023 година е да стана най-силният човек в България

Целта ми през 2023 година е да стана най-силният човек в България. Това заяви състезателят по силов многобой Юрий Божанов в интервю за БГНЕС. Божанов защити второто си място през 2022, но е мотивиран и решен да свали от върха Вениамин Каравачев.

Тази година защитих второто си място. Вениамин Каравачев е първи, той се завърна. Разликата ни беше една точка. Вениамин лично ме поздрави. Поставих и държавен рекорд на шампионата в Троян през септември – 100 м с 90-килограмов камък, радоста у мен, семейството ми и моите близки беше огромна. Целта ми през 2023 година е да стана най-силният човек в България. Искам да докажа, че съм първи, заслужавам го и искам да бъда на върха на спорта. Другата ми цел е свързана с напускането на България за голямо състезание, подобно на Шампионската лига“, започна той.

Божанов разкри, че от месец насам използва социалната мрежа TikTok, като редовно публикува клипове, на които вдига различни тежести и прави различни упражнения с цел да вдигне все повече момчета на крака и да ги запали по спорта. „От един месец насам използвам TikTok. Първоначално бях скептично настроен, но с времето това се промени. И до ден-днешен продължавам да държа на това да се говори за силовия многобой и се опитвам да спомогна за популяризирането му. Има много хора, които гледат клиповете и ме подкрепят, като същевременно се запалват от видяното. Преди няколко дни направих 120 кг бицепс – 4100 човека ме гледаха на живо. Във Facebook нещата не се получиха, просто там не е мястото за такива клипове. Но чрез TikTok вдигнах момчета на крака, дадох им енергия – ако от 100 човека, помогна на пет, това за мен е достатъчно“.

Вторият най-силен човек в България говори и за благотворителните инициативи през тази година. „Завърших на 4-о място на едно състезание. Върнах се в Бургас, не можах да спя два дни и реших, че трябва да се направи нещо по въпроса, не можех да продължавам така – тогава ми дойде идеята за благотворително събитие. Събрах момчета, с помощта на Иван Христов организирахме мероприятия с благотворителен характер. Така се проведоха общо пет благотворителни състезания – едното в моя квартал, в Ямбол, Казанлък, Камено и село Маринка – там събрахме средства за детска градина. Благодаря още веднъж на помощта на Борис Величков и Илия Тотев, които са с мен в залата. През 2023 г. са запланувани още повече състезания и дисциплини, ще надъхам нови таланти да търсят реализация. За момента са сигурни на 100% шест локации, но няма да издавам за кои става въпрос. Всички въпросни общини са много щастливи, реагират положително, емоцията е голяма“, продължи Божанов.

Той все още не е наясно с графика си за следващата година. „Мирон Йорданов, който е главен председател на Българска федерация на силовите атлети, и Александър Атанасов правят календарите, така че ще бъда уведомен своевременно за програмата за 2023 година“. Божанов заяви, че рядко попада на нови лица, които да не са познати на силовия многобой, и да правят сериозно впечатление, главно заради огромните тежести. „Идват нови, но им е трудно, тук говорим за уреди, които са много тежки – самите уреди са нестандартни, дори от щангисти съм го чувал. Това не са уреди, с които тренираш във фитнеса – с подобни тежести започваш да изпитваш респект към уреда. Ще дам един пример – дойдоха веднъж много силни и корави момчета, но само с това не става. Просто спортът не е за всеки. Човек трябва да е много внимателен с подобни тежести, защото не са шега работа“.

Силовият ни многобоец отдаде дължимото и на спонсора си Победа АД, който го подкрепя финансово от две години насам. „Заради работата ми като пекар в Победа АД, благодарение на тях от 2020-а съм в това положение. Те ме свързаха с ПР-ски агенции – нямаше да се реализирам без тях, понеже съм искрен човек, искам да го отбележа. Ако не бяха те, щях да си остана момчето от залата“, сподели той и добави: „Винаги ще помагам на останалите – ако не мога пряко, то ще ангажирам и други мои познати, които да тренират и стимулират младите на спорт“.

Божанов разказа и за любопитно състезание в Жеравна, което предизвикало огромен интерес и ще се провежда и занапред. „В Жеравна проведохме състезанието „Шотландски битки“. То ще се проведе и догодина. Дисциплините бяха 15 кг камък, носене на 100-килограмови дървета, връщане с чувал, после завършване с камък, голяма щанга на Аполон, вдигане на каляска (аз направих 12 повторения на каляска с 15 човека), Камък на Атлас, с който се справи само един човек, и Фермерска разходка 100 м. Състезанието предизвика огромен интерес, беше голямо шоу за хората“.

Състезателят по силов многобой прогнозира правилно и новия световен шампион по футбол. Предпочитанията му бяха за триумф на Лионел Меси и компания, като той предрече победа на „албиселесте“ с 3:0 – южноамериканците стигнаха до трофея след далеч по-голяма драма – равенство 3:3 в редовното време и продълженията, и 4:2 при дузпите. /БГНЕС