Юнайтед надвиха Евертън, но загубиха Рашфорд

Манчестър Юнайтед победи Евертън с 2:0 у дома в първи мач от 30-ия кръг на английската Висша лига. На "Олд Трафорд" възпитаниците на Ерик тен Хаг взеха своето в битката за топ 4, но дадоха свидна жертва в лицето на дежурния си голмайстор през сезона Маркъс Рашфорд, който напусна принудително терена в края заради вероятно разтежение в областта на слабините.

Маркъс Рашфорд (д) получи травма в края на мача на "Олд Трафорд".

Двубоят започна с по-дейна игра от домакините, като Джордан Пикфорд първо парира удар на Рашфорд, а след това се намеси отново, за да опази мрежата на "карамелите" суха. Гредата също покри английския национал при изненадващ изстрел на Антони, а при добавката Арън Уан-Бисака не бе точен от изгодна позиция. Играчите на Шон Дайш, които се борят за своето оцеляване, отвърнаха на предизвикателството с добра комбинация между Шеймъс Коулмън и Елис Симс, но нападателят не успя да отбележи. До края на полувремето иниацитивата бе изцяло в полза на "червените дяволи", но Пикфорд бе непоклатим. Стражът обаче бе преодолян в 36-та минута от намиращия се в добра форма Скот Мактомини, който получи чудесен пас в коридор от Джейдън Санчо и със силен шут матира Пикфорд.

1:0 бе най-малкото, с което се отърваха гостите, които имаха своите минути след почивката, но се пропукаха фатално в 71-та минута. Тогава Коулмън направи рядка за себе си и груба индивидуална грешка, неуспявайки да изчисти топката, което позволи на Рашфорд да поеме, да намери с пас в наказателното поле влезлия от пейката Антони Марсиал, който отблизо не сбърка за 2:0. Малко след това в игра за Тен Хаг и компания се завърна Кристиан Ериксен, който лекуваше известно време контузия. Юнайтед обаче дадоха свидна жертва при едно подаване към Рашфорд, който разтегна и моментално поиска смяна. Английският национал се хвана за слабините, като все още не е ясно колко сериозна е травмата му и колко дълго евентуално ще отсъства от терените. До края манчестърци не допуснаха колебания и се поздравиха с ценните три точки, с които са трети с 56 точки, на три пред четвъртия Нюкасъл, който е с мач по-малко, и на шест пред петия Тотнъм, при равен брой срещи с "шпорите". Евертън е 16-и с 27 пункта и може да се озове в зоната на изпадащите до края на кръга.

В следващия кръг "карамелите" посрещат Фулъм, докато за Юнайтед предстои домакинство на Севиля в първи четвъртфинал от турнира Лига Европа, а след това отборът подновява ангажиментите си в шампионата с гостуване на Нотингам. /БГНЕС