Юлий Павлов: Служебният кабинет е балансиран, ПП говорят на „ултрасите“

Служебният кабинет е политически балансиран, а не неутрален, но е по-добре опитът да е налице.


Големият проблем на „Продължаваме промяната“ е, че говорят на 25% от избирателите си, които искат избори на всяка цена и да няма коалиция с ГЕРБ.

Това заяви в интервю за БГНЕС Юлий Павлов, директор на Центъра за анализи и маркетинг.

„Живеем в интересно време, както казват китайците: не ти пожелавам да живееш в интересни времена“. Така директорът на Центъра за анализи и маркетинг определи сегашната политическа ситуация.


„Нещо, което трябваше да стане без усложнение, а именно т.н. ротация всъщност се провали. Защо се случи това е дълъг въпрос, очевидно и двете страни са виновни, но така или иначе се докарахме до тук“, каза Юлий Павлов.


Той все пак се надява, че страната ни няма да ходи непрекъснато на предсрочни избори. „Надявам се политическите сили да са научили този урок и повече това да не се повтаря, защото това няма да говори добре за интелекта на политиците“, категоричен е директорът на Центъра за анализи и маркетинг.

Според него на изборите се очаква избирателна активност от близо 2,7 млн. души. „Ако изборите бяха само европейски, активността щеше да е около 2 млн. души. Сега може да очакваме между 2,5 млн. - 2,7 млн. души, тоест малко по-малко от активността на предходните избори. Към този момент това са индикациите, ако не се случи нещо, което допълнително да отблъсне избирателите, защото политиците непрекъснато това правят с действията си, те не привличат, а отблъскват избирателите си“, смята Павлов.

Той обясни, че 70% от избирателите на „Продължаваме промяната“ още преди изборите на въпрос дали предпочитат коалиция с ГЕРБ или нови предсрочни избори, са изразили предпочитание да има коалиция. „В крайна сметка негативните нагласи са нещо хубаво, но няма как да придвижат нещата. Големият проблем при ПП е, че има едни 25% - 30%, които бяха готови на избори на всяка цена, които предпочитаха ПП да са в опозиция, отколкото в управление с ГЕРБ. ПП говорят основно на тези 25% избиратели, които наричам „ултраси“, отбеляза Павлов.

Директорът на Центъра за анализи и маркетинг посъветва по време на предизборната кампания да се отчете и факта, че друго смислено управление няма. „ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС не са политически алтернативи. Те нямат сериозни политически различия и видяхме, че по време на преговорите имаше разбирателство по важни въпроси. След изборите обаче как ще се управлява след всички тежки приказки, ще е трудно и сега би трябвало да се държат малко по-балансирано“, съветва Юлий Павлов.

Той изрази мнение, че служебният кабинет е политически балансиран, но не и политически неутрален. „От друга страна е трудно да се направи политически неутрален кабинет, защото не може да вкараш в управлението хора без никакъв административен опит. Другото, да намерим хора от администрацията, които да не са политически обвързани е трудно, а и неефективно. Спомням си преди време Петър Стоянов цитира една мисъл на Бисмарк, когато е имало идея да се направи правителство от 21 университетски преподаватели и Бисмарк е казал „21 професори, отечество мое, ти си загубено!“ Значи там трябва освен интелект и административен опит“, подчерта Юлий Палов. /БГНЕС