ИТН: В САЩ нямаме посланик, а скъпоплатен турист

Посланикът ни в САЩ трябва да бъде изпратен в постоянен отпуск и на негово място да бъде изпратен професионален дипломат. Това се казва в декларация на ИТН срещу посланик Георги Панайотов, прочетена от Тошко Йорданов, предаде репортер на БГНЕС.


„Имаме поредната провокация - група американски сенатори са внесли в Американския сенат резолюция в подкрепа на членството на РСМ в Европейския съюз. Това е резолюция 581, към която има два притеснителни за България текста. В единия се споменава споразумението между Гърция и Северна Македония от 2018 година, което според текста спирало кандидатурата на страната за Европейския съюз, но вече е разрешен този проблем. В текста обаче никъде не споменават Договора за приятелство и добросъседство с България и двустранните проблеми произтекли от неговото неспазване. Да ги припомня - нарушаване на правата на българите в тази страна, подмяна на исторически събития, обвинения във фашизъм, залегнали в образователната им програма, побои и терор, заради които така наречената държава РСМ трябва да стои вън от Европейския съюз“, заяви Тошко Йорданов.

В друга точка на резолюцията се иска от президента, държавния секретар и европейските съюзници на САЩ да лобират за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз, забележете без други двустранни условия, което е в огромно противоречие с българския национален интерес, обясни Йорданов. Външният министър на РСМ Буяр Османи нарича все още неприетата резолюция вятър в платната - резолюцията не е приета все още, но те се хвалят с нея и като нормални български граждани вероятно си мислите, че българският посланик в САЩ е предприел необходимите дипломатически действия да защити националния интерес, нещо, което пряко му влиза в задълженията. Уви сега явно имаме посланик или по-точно в САЩ нямаме посланик, а скъпоплатен турист, защото съветът му към Министерство на външните работи е бил да не правим нищо, подчерта Йорданов.


Ще припомня, че същият турист от посолството веднъж изпусна една такава промакедонска резолюция и не направи нищо, а оправданието му било, че бил в отпуск, според нас той трябва да бъде пратен веднага в постоянен отпуск и на негово място да се изпрати истински българин и истински професионален дипломат. Време е за действия и този, който не го разбира и се спотайва, трябва да си ходи, веднага да си ходи. Защитата на българските интереси просто няма отпуск, няма и почивни дни. Ако някой се е уморил да работи за България, ами да се маха веднага, подчерта още Тошко Йорданов. /БГНЕС