ИТН към Радев: Коалиция със същите партии, но структурирана по различен начин

Решение на вашата партия беше да напуснете правителството, което изправи 47-то НС пред задължението или да излъчи ново мнозинство, или да отидем на нови избори. Затова е важно да споделите каква е вашата позиция по отношение на усилията за създаване на ново управленско мнозинство, около какви приоритети виждате сформирането на ново правителство, към кои политически формации сте отворени за диалог, поддържате ли червени линии, имате ли забранителен списък с имената по отношение на едно ново управление?

С тези думи президентът Румен Радев посрещна представителите на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, Ива Митева и Станислав Балабанов на консултациите преди връчването на третия мандат за съставяне на правителство, предаде репортер на БГНЕС.

Вие много добре знаете, че един коалиционен партньор наруши споразумението и решението, което взехме тук при вас на КСНС, така че не бих казал, че ние сме напуснали правителството и сме довели ситуацията до сегашната. По-скоро неспазването на националните интереси от страна на наш коалиционен партньор доведе до тази ситуация. Ние винаги сме смятали, че първо политическите обещания трябва да се спазват, и второ – националните интереси са над политическите пристрастия и ангажиментите, поети към други държави.

Оттук нататък сме в това положение и като политическа партия смятаме, че е по-добре отново да има правителство, и то със същите четири партии, защото имаме разминавания, но те са по-малки от общите ни цели. С ГЕРБ и ДПС нямаме допирни точки, каза Тошко Йорданов от партията.

Би трябвало да се структурира самата коалиция по доста по-практичен и човешки начин, в който да няма издаване на заповеди, а да има партньори. Основната причина да се разпадне коалицията, се казват Кирил Петков и Асен Василев, би било добре ако е възможно политическите лидери да отстъпят по-встрани. В тази ситуация може да дойде едно правителство в рамките на година или две, колкото се прецени, за справяне с кризата, и да бъдат изтикани напред в изпълнителната власт хора, които са по-скоро с експертиза, отколкото политически лица, защото заради политически проблеми се стигна до тази криза.

Ние сме отворени за разговори, и ако възложите мандата на нас, ние и останалите три партии ще седнем да говорим. Ние червени линии няма да слагаме за нищо.

Ако третият мандат е при вас, склонни ли сте премиерът да е от друга политическа сила така, че да обедини управлението под общи сили, попита президентът.

Нямаме претенции премиерът да е от ИТН, допълни Тошко Йорданов./БГНЕС