ИТН: Имал ли е Кирил Петков двойно гражданство

„Има такъв народ“ поде нова офанзива срещу служебния кабинет на президента Румен Радев. След като от парламентарната трибуна от партията хвърлиха обвинения срещу министъра на финансите Асен Василев в кражба на интелектуална собственост, този път формацията на Слави Трифонов е насочила погледа си към министъра на икономиката Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС.

Депутатът от парламентарната група на ИТН Димитър Гърдев е адресирал свой въпрос до министъра на външните работи Светлан Стоев, в който настоява МВнР да отговори дали Петков е имал двойно гражданство към момента на назначаването му в служебния кабинет. Гърдев се позовава на медийни публикации в средствата за масова информация, в които се твърди, че министъра на икономиката е имал канадско гражданство, което в разрез с българското законодателство.

„Моля да бъде изяснено чрез официално запитване към канадската страна или наличната информация в МВнР дали гореспоменатите твърдения отговарят на истината. Задавам въпроса си във връзка с императивната разпоредба на чл. 110 от Конституцията на Република България, че членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани. Ако се установи, че служебният министър на икономиката и друго гражданство кум момента на назначаването му, то това ще е в разрез в Конституцията“, пише Гърдев във въпроса си до външния министър.

Въпросът на депутата е депозиран на 11 август и трябва да получи устен отговор от министър Светлан Стоев в пленарната зала на 20 август, по време на редовния петъчен парламентарен контрол, показва справка на интернет страницата на законодателната институция. /БГНЕС