ИТН и ДБ след първата среща: Гледаме в една посока

Гледаме в една посока, обявиха представителите на „Има такъв народ“ и „Демократична България“ – Тошко Йорданов и Христо Иванов след двустранната среща между политически формации в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

На разговорите не са обсъждани персонален състав на проектокабинета, както и името на бъдещия министър председател, а единствено подкрепа за конкретни политики.

„Основните посоки на двете партии са едни и същи. Проведохме конструктивен разговор. Наясно сме, че прокуратурата не може да бъде в този вид, че трябва да се премахнат специализираните съд и прокуратура, умно разбира се. Наясно сме, че има предизвикателства, свързани с Плана за възстановяване и развитие, така че основните посоки са едни и същи“, коментира Тошко Йорданов.

Двете формации са се разбрали експертите им също да проведат конкретни срещи, за да изчистят всички детайли.

„Тук не е търсена коалиционна подкрепа, спрете да спекулирате с ДПС“, отговори Тошко Йорданов на многобройните журналистически въпроси защо и ДПС са поканени на разговори, след като първоначално бяха определени от ИТН като партия на статуквото.

„Процесът има своята логика. Ние първо трябваше да сравним общите си възгледи за посоката на движение на страната и как си представяме конструирането на парламентарното пространство около този кабинет. Разбира се това е въпрос на мандатоносителя. Те ще проведат своя цикъл от разговори, след което пак ще разговаряме. Когато трябва да гласуваме кабинета, ще преценим всичко заедно – имената, политиките, ангажиментите и парламентарната конфигурация. На този етап за нас беше важно да установим, че сме си поставили едни и същи политически цели“, заяви от своя страна съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

„Ние искаме, ако има правителство, за което ние даваме подкрепа, то да положи усилия максимално да се отдалечи от ДПС. Как ще се случи това е въпрос на визия на мандатоносителя“, каза още Иванов.

Двете формации не са обсъждали и дали евентуално ще бъде подписвано споразумение на хартия.

Предстоят срещи на ИТН и станалите парламентарно представени партии, с изключение на ГЕРБ-СДС, които ще се проведат този уикенд. /БГНЕС