Италия прие нови 440 мигранти

Спасителен кораб, превозващ 440 мигранти, е получил разрешение да акостира в Сицилия, съобщи днес неговият оператор. На италианския бряг през тази година са слезли над 67 000 души.

Италианските власти определиха пристанището Поцало, Сицилия, като място за акостиране на „Sea-Watch 3“, съобщи в Twitter германската неправителствена организация „Sea Watch“, която е собственик на плавателния съд.

„Една седмица след първата ни спасителна операция, 440-те спасени хора на борда най-накрая ще могат да слязат на брега“, се казва в съобщението.

Спасителният кораб патрулира в морето край либийското крайбрежие от ноември 2017 г.. Той е един от няколкото плавателни съда, управлявани от групи с нестопанска цел, за да помагат на често пренатоварени лодки, превозващи мигранти през централното Средиземноморие в Европа.

По-рано тази седмица повече от 500 мигранти започнаха да слизат в Сицилия от кораба „Geo Barents“, управляван от Лекари без граници, след като прекара близо две седмици в морето.

Тази година в Италия до днес са слезли общо 67 040 мигранти, сочат данни на вътрешното министерство.

Това е рязко увеличение спрямо 34 154 регистрирани миналата година, но доста под рекорда, поставен през 2016 г. от 181 436 души.

В по-широкия регион агенцията на ООН за бежанците изчислява, че 114 584 мигранти са пристигнали тази година по море в Кипър, Гърция, Италия, Малта и Испания, като данните са актуализирани последно на 26 декември.

Броят на пристигащите по море е по-голям от миналата година, като са регистрирани 95 031, но все още е далеч от над 1 милион души, пристигнали по море през 2015 г. /БГНЕС, АФП

Сицилия / Италия