Италия, Испания, Португалия и Гърция настояват за обща енергийна стратегия на ЕС

Лидерите на Италия, Испания, Португалия и Гърция призоваха за обща стратегия на ЕС с цел гарантиране на енергийната сигурност на блока, след като конфликтът в Украйна доведе до покачване на цените.

"Само с европейски отговор може да се реши спешно и решително един европейски проблем", заяви испанският премиер Педро Санчес на пресконференция в Рим след четиристранните разговори.

"Трябва да го направим сега... не можем да чакаме нито ден повече."

Италианският министър-председател Марио Драги заяви, че на срещата на върха на 27-те лидери на Европейския съюз в Брюксел следващата седмица те ще поискат "конкретни мерки за защита на всички държави членки".

Драги прие Санчес и португалския премиер Антонио Коща, а гръцкият Кириакос Мицотакис, чийто тест за коронавирус по-рано тази седмица беше положителен, участва чрез видеовръзка.

Отделни европейски държави вече предприеха действия, за да намалят ефекта от високите цени на енергията, които се повишиха още преди Русия да нахлуе в Украйна, а след това скочиха.

Някои от тях обаче настояват за колективни действия от страна на ЕС по този проблем, който следва по петите разрухата, причинена от пандемията от коронавирус.

Драги и преди е подчертавал значението на диверсификацията на енергийните доставки в Европа и на насърчаването на възобновяемите енергийни източници.

Той спомена също така "отделянето" на енергийния и газовия пазар и фиксирането на цена на газа, като добави: "Общото управление на енергийния пазар би било от полза за всички."

Миналата седмица Европейската комисия заяви, че планира да намали значително вноса на руски газ чрез използване на нови газови доставки, увеличаване на резервите за следващата зима и ускоряване на усилията за повишаване на енергийната ефективност.

Гръцкият премиер Мицотакис каза, че "нито една страна не може сама да се справи изцяло и ефективно с подобна криза" и отбеляза политическите рискове от високите сметки за енергия.

"Тази енергийна криза може да събуди кошмара на популизма на нашия континент", добави той и заяви, че Гърция е "платила висока цена" в това отношение.

"Никога повече не трябва да ставаме свидетели на такива явления." /БГНЕС, АФП

Рим / Италия