ISW: За Пригожин еднакво приемливи са и победата, и поражението

Собственикът частната военна групировка „Вагнер” Евгений Пригожин смята, че украинската контраофанзива ще бъде успешна и вече се готви да се възползва от ситуацията. Това съобщиха от американския Институт за изследване на войната (ISW).

Евгений Пригожин ръководи ЧВК "Вагнер"

Преди ден Пригожин публикува есе, в което предупреждава за голямата вероятност от успешна контраатака на украинската армия. Той обвини кремълския елит и бюрокрацията в умишлено саботиране на успехите на Русия във войната и предупреди, че тези „вътрешни врагове“ ще тласнат Кремъл към „сериозни отстъпки“.

Пригожин дори смята вероятното поражение на Русия във войната за полезно, тъй като според него това ще послужи като катализатор за възраждането на руския патриотизъм. Поради тази причина той призовава за продължаване на войната, независимо от всичко, тъй като и победата, и поражението са еднакво приемливи за него. „Пригожин създава информационни условия, за да използва военния провал на Русия (за свой интерес) в случай на успех на планираното украинско контранастъпление“, казват анализаторите на ISW.

Според документи на Пентагона, които наскоро изтекоха онлайн, САЩ не вярват в мащабния успех на украинската контраофанзива. Проблемите на Украйна с натрупването на войски, боеприпаси и техника могат да доведат до факта, че контраофанзивата няма да постигне първоначалните цели. Според военния наблюдател Алексей Арестович подготовката на украинското контранастъпление е завършена на 90 на сто. Сега основният сдържащ фактор, който не позволява на украинската армия да атакува, е времето. На танковете им трябва суша, а сега Украйна е залята от априлски дъждове. /БГНЕС