ISW: Украйна постига нови успехи в Донецка област

Украинските сили са постигнали нови успехи в района на Бахмут и в Западен Донецк, съобщи Институтът за изследване на войната (ISW) в Туитър.


Базираният във Вашингтон мозъчен тръст заяви, че украинските сили продължават контраофанзивни операции в поне четири района на фронта.

Руското информационно пространство обаче преждевременно съобщи, че украинската контраофанзива вече се е провалила, като посочи щетите във военна техника от страна на Киев.

"Някои видни руски ултранационалисти твърдят, че повредената или унищожена техника, предоставена от Запада, показва, че украинските сили не са успели да започнат широкомащабно контранастъпление", написа ISW.

Други руски националисти вече приветстват руските сили, които "изпълняват само основни отбранителни операции, които не би трябвало да са толкова необичайни, че да заслужават широка похвала", добави институтът.

Украински официални лица заявиха, че са очаквали загуби на техника по време на контраофанзивни операции, като добавиха, че руската страна преувеличава съобщените загуби с цел информационен ефект.

Руският диктатор Владимир Путин също призна, че украинската контраофанзива е започнала, като заяви, че украинските сили все още имат офанзивен потенциал. Според института това признание бележи отклонение от омаловажаването на контраофанзивата.

Промяната би се вписала в новата информационна политика на Кремъл, която се фокусира върху руското унищожаване на украинската техника, вместо да омаловажава операциите, пише мозъчният тръст. /БГНЕС