Испанските власти се запознават с документите за Арабаджиеви от България

Документите за екстрадиция на Ветко и Маринела Арабаджиеви вече са изпратени в Испания.

В момента семейството е в ареста. Очаква се властите в Мадрид през следващите две седмици да преценят, в зависимост от обвинението, къде да се гледа делото за екстрадиция.

Във вила Меладин в курортното селище Кабрера де мар, бяха открити Арабаджиеви. Имотът е собственост на Георги Семерджиев, когото Софийската районна прокуратура ще разследва за укривателство.

Къщата е обитаема и в момента. Те обаче отказват коментар, информира бТВ.

По-рано днес за ареста на Арабаджиеви в Испания, зам.-главният прокурор Иван Гешев каза, че Ветко и Маринела Арабаджиеви са задържани, след като е било оказано съдействие от испанските власти. Разчита се на конкретни данни, а не на медийни публикации, добави Гешев. Основната причина да бъдат задържани е българската полиция и българската правоохранителна система. Ако дадат съгласие, Арабаджиеви могат да бъдат върнати в България в рамките на 20 дни. Без такова съгласие, процедурата може да отнеме няколко месеца след решение на испанския съд, заяви Гешев. Георги Семерджиев е бил освободен, защото швейцарските власти са оттеглили искането за арест и екстрадиция.

БГНЕС припомня, че на 7 март стана ясно, че Арабаджиеви са задържани в имот на Георги Семерджиев край Барселона. От думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова стана ясно, че условно, до началото на април фактическото предаване на семейство Арабаджиеви може да се осъществи. За тях има издадена европейска заповед за арест и европейска заповед за разследване. Те са обвинени задочно за участие в организирана престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари.

Сутринта на 7 март два екипа от испанските съдебни власти са предприели действия и са влезели в съответния имот. На място са задържани Арабаджиеви и Семерджиев, каза Арнаудова и уточни, че Семерджиев е задържан по искане не на българските, а на швейцарските власти. /БГНЕС