Испанският премиер пристигна в Мароко

Испанският министър-председател Педро Санчес пристигна в Рабат на посещение, посветено на възстановяването на връзките след дълбоката дипломатическа криза между двете страни.

Санчес и десетина министри ще се срещнат в четвъртък с висши членове на мароканското правителство.

Очаква се те да подпишат редица споразумения, включително за насърчаване на инвестициите, съобщиха испански правителствени източници, както и да обсъдят незаконната миграция.

Преди пътуването си Санчес е разговарял по телефона с крал Мохамед VI, който го е призовал да "затвърди новия етап на отношенията между Мароко и Испания", се казва в изявление на кабинета на испанския премиер.

Санчес посети Мароко през април миналата година, с което сложи точка на продължилата една година дипломатическа криза, която започна да се смекчава, след като Мадрид отмени десетилетията на неутралитет по отношение на конфликта за Западна Сахара и подкрепи позицията на Мароко.

Кризата започна през 2021 г., когато Мадрид позволи на Брахим Гали, лидер на Фронта Полисарио, който се стреми към независимост на територията на Западна Сахара, да бъде лекуван от Covid-19 в испанска болница.

Седмици по-късно повече от 10 000 мигранти нахлуха в малкия северноафрикански анклав Сеута в Испания, докато мароканските гранични сили гледаха встрани, в инцидент, разглеждан като опит за наказание на Мадрид.

През март миналата година Мадрид обяви "нов етап" в отношенията и заяви, че подкрепя плана на северноафриканското кралство за ограничена автономия на Западна Сахара под марокански суверенитет.

Според изявление на двореца крал Мохамед е поканил Санчес на по-значимо държавно посещение в бъдеще, за да "засили положителната динамика" в техните връзки.

След като възобнови сътрудничеството с кралството, испанското министерство на вътрешните работи съобщи, че пристигащите на територията му нелегални мигранти от Мароко са намалели с една четвърт през миналата година в сравнение с 2021 г.

И двете държави бяха подложени на критики от правозащитни групи, след като през юни 2022 г. най-малко 23 мигранти загинаха при масов опит да влязат в испанския анклав Мелила на северноафриканското крайбрежие.

Сближаването между Испания и Мароко идва в момент, когато марокански политици и медии обвиняват Франция, верен съюзник на кралството, че е "организирала" резолюция на Европейския парламент, критикуваща отношението на Мароко към пресата.

Мароко също така отхвърли обвиненията в корупция, в които са замесени членове на Европейския парламент.

Рабат е смятан за съюзник и в борбата срещу екстремизма.

Марокански заподозрян е задържан във връзка с нападението с мачете срещу две испански църкви в южния град Алхесирас през януари. /БГНЕС, АФП

Рабат / Мароко