Испания чака безработица 19 на сто, спад на БВП 9,2%

Безработицата в Испания ще достигне 19 процента през тази година, а БВП ще намалее с 9,2 процента поради коронавирус, сочат последните прогнози на правителството, съобщи „Политико“.

Мадрид представи новия план за стабилност на бюджета на Испания и макроикономическите прогнози на Европейската комисия като министрите предупредиха, че коронавирусът е „засегнал“ дълбоко икономическите очаквания на страната.

„Преди пандемията всички прогнози сочеха лек растеж, по-балансиран и устойчив растеж. Но през първото тримесечие шокът от [коронавируса] сложи рязък край на растежа и пейзажът се промени изцяло “, заяви министърът на икономиката Надя Калвиньо на пресконференция в петък.

Прогнозата на правителството за БВП е малко по-лоша от тази на Международния валутен фонд, който прогнозира спад от 8 процента, но по-добър от този на Банката на Испания, която заяви, че може да намалее с 13 процента при най-лошия сценарий.

Мадрид изчислява, че публичният дефицит на страната ще нарасне до 10,3 процента от БВП тази година - най-голямата разлика между приходите и разходите от 2012 г. Испания приключи 2019 г. с дефицит от 2,8 процента. Междувременно публичният дълг ще се увеличи от 95,5 процента от БВП през 2019 г. до 115 процента през тази година, съобщи правителството.

Калвиньо заяви, че се очаква испанската икономика да достигне дъното през второто тримесечие на тази година и след това да започне „асиметрично V-образно“ възстановяване, като БВП ще нарасне с 6,8 процента през 2021 г. Но тя предупреди, че това не е сигурно.

Икономическото свиване се дължи на 8,8% спад в потреблението на домакинствата, 25,5% спад на инвестициите и 27,1% спад в износа, каза Калвиньо.

Мария Хесус Монтеро, говорител на правителството и министър на финансите, отхвърли увеличенията на данъците за попълване на хазната, като заяви, че стратегията е да се защитят джобовете на хората, така че те да започнат да увеличават потреблението, след като блокирането постепенно се премахва.

Правителството е готово да поиска от депутатите да подкрепят четвърто разширяване на извънредното положение, което дава на министрите извънредни правомощия да се справят с пандемията, когато започва да облекчава ограниченията, въведени на 13 март. Но опозицията стана по-неохотна в подкрепа на по-нататъшно разширение.

Монтеро апелира към „отговорността“ на всички политически партии да поддържат извънредното положение след 10 май и докато планът на правителството за облекчаване на ограниченията за блокиране не бъде завършен, заявявайки, че не би било „последователно“ сега да променя позицията си./БГНЕС