Искате да живеете 100 години? Наблегнете на боба!

Има много фактори, които влияят на дълголетието и здравословното хранене е един от тях. Според д-р Ширин Касам от десетилетия знаем, че здравословното хранене може да повлияе положително на продължителността на живота и здравето.


„Сините зони“ са части от света, където хората живеят най-дълго и най-здравословно. Там има най-голяма концентрация на столетници“, обяснява той. „Сините зони“ включват Икария в Гърция, Окинава в Япония, Сардиния в Италия, Лома Линда в Калифорния и полуостров Никоя в Коста Рика.

Храната на жителите на тези части на света се характеризира с висок прием на зеленчуци, плодове, зърнени и бобови растения. Тези богати на хранителни вещества храни са свързани с по-нисък риск от здравословни проблеми, застрашаващи дълголетието, като сърдечни заболявания или инсулт.

„Сините зони“ споделят храна, която е предимно или изключително на растителна основа, с акцент върху консумацията на боб като основен източник на протеини. Последните проучвания потвърдиха, че преминаването към растителна храна на всяка възраст е от полза“, казва д-р Касъм.

А именно, храната на растителна основа е богата на хранителни вещества, като фибри, полифеноли, витамини, минерали и стотици фитохимикали, които работят заедно, за да намалят риска от хронични заболявания, като насърчават по-добро здраве на червата, намаляват възпалението и подобряват регулирането. на глюкоза.

Изследване, публикувано в списание PLOS Medicine, подчертава положителните ефекти на растителната храна върху дълголетието. Изследователският екип установил, че преминаването към растителна храна на 20-годишна възраст може да увеличи продължителността на живота с 10,7 години за жените и 13 години за мъжете. Доказано е, че най-голяма полза има при консумацията на повече бобови растения, пълнозърнести храни и ядки.

Храните, които трябва да се избягват, също играят важна роля. Това са тези, които не съдържат добавени мазнини, сол, захар или консерванти. /БГНЕС