Иранска гражданка на протест: В Иран не се спазват човешките права и свободата на словото

Множество граждани се включиха в мирен протест в защита на иранското население, носейки табели “Свобода за Иран”, „Подкрепа за революцията в Иран“, „За силните мъже и жени в Иран“, „Ние сме Иран, не ислямистка република“, предаде репортер на БГНЕС.

“В момента има революция в Иран. Момичета и момчета са на улиците, рискуват живота си, за да постигнат свободата си, защото както знаете в Иран не се спазват човешките права, свободата на словото, журналистите нямат право да пишат истината”. Това заяви за БГНЕС иранската гражданка Афиф Хосеини.

Не само по улиците, а дори в училищата и университетите биват атакувани всички, които мирно търсят своите права. Ние искаме реакция от ООН и иранският народ да бъде защитаван. До сега заради спирането на Интернет нямаме официална статистика, но над 300 души са убити, над 14 000 души са арестувани, минимум 50 от убитите са непълнолетни деца, което е неприето в нито една държава”, коментира още Афиф Хосеини. “Аз искам подкрепа от всички демократични държави, както иранците не признават този режим, така и ние да изгоним иранските посланици тук. Аз съм в България от три години и за да се възстанови ситуацията там трябва първо да се премахне сегашният режим, да се създадат избори и да получим международна подкрепа, която ще намали жертвите в Иран и ще допринесе за възстановяване на демокрацията”, подчерта още иранската гражданка. “В Иран трябва да има нормални закони, да има свобода на словото. Не е важно кой е на власт, важно е да има ефективни закони, това иска иранското население!”, заяви още Афиф Хосеини.

„Ние подкрепяме иранското население, което търси подкрепа тук срещу избиването на мирните граждани, като техният брой по предполагаеми данни е над 400, а десетки хиляди са арестувани, чиято смъртна присъда се иска от иранското правителство. Искаме България да заеме категорична позиция, НС, в което вчера беше прочетена декларация, да осъди престъпленията в Иран и Агенцията за бежанците да осъди също Иранската държава. Време е Иран да бъде обявена за несигурна страна, страна от която гражданите бягат и търсят подкрепа в държавите от ЕС, една от които е България“. Това заяви и Диана Димова от Фондация „Мисия криле“. В момента съпруг на иранска гражданка е задържан във Врачанския затвор и му предстои екстрадиция. Ние се опитваме да подкрепим много от тези хора, защото от години иранци са под заплаха и са осъдени на смърт, само защото са признали християнската религия. Ние трябва да застанем открито и да подкрепим хората, които търсят закрила тук в страната ни“, коментира още Диана Димова. „Настояваме от агенциите на ООН за закрила на децата, UNICEF и тази за бежанците UNHCR да излязат със становища за случващото се в Иран. Обезпокоително е, че в момента се избиват деца и техният брой е стотици. До този момент нито една институция не се е свързала с нас, ние инициираме среща в Държавната агенция за бежанците в скоро време, за да поговорим открито за проблемите на иранските бежанци“, подчерта още Диана Димова.

Актьорът Александър Алексиев също се включи в протеста, за да искаме солидарност за иранското население както в Иран, така и в България. „Ние искаме българската страна да заеме твърда позиция и да осъди режима там. Страната ни може да допринесе за промяната там, защото като общество ако накараме народните представители да повдигнат тази тема и да осъдят случващото се в Иран, ние бихме могли да бъдем последвани и от други държави. Винаги сме били последни, сега имаме възможност да сме първи“, заяви още Алексиев и уточни, че допреди 44 г. гражданите в Иран са живеели нормален живот, но сега те са роби на диктатурата там. „Вярвам, че с малки стъпки, капка по капка ще се осъществи промяната към по-добро. Там е легализирано да се прибереш вкъщи, да пребиеш децата си, жена си, да се гавриш с човешкия живот, в момента над 14 000 души са в опасност от смърт, именно защото искат своята свобода. Искаме от България да изгони иранския посланик от България, ако е възможно да спре да се търгува с иранската държава, санкции и да заемем твърда позиция за живота, добави Алексиев.

БГНЕС припомня, че на 16 септември 2022 г. 22-годишната иранка Махса Амини почина след серия удари от моралната полиция в страната заради неправилно носене на хиджаб и подаващи се кичури коса под него. Последваха протести не само в страната, но и извън нея, след което Иран претърпя множество санкции. В солидарност с протестиращите против режима в Иран, български актьори, режисьори, активисти, млади хора и деца записаха специално видео, в което отрязаха кичур от косата си - действие, което стана символ на подкрепата към битката на иранците за повече справедливост. Днес и много протестиращи отрязаха кичур от своите коси в знак на подкрепа. /БГНЕС