Иран забрани на жените достъпа до футболни стадиони

Иран забрани на жените достъпа до футболни стадиони. Мярката бе обявена преди квалификационния мач за Световното първенство срещу Ливан във вторник вечерта. Мачът завърши с резултат от 2:0 за Иран, и се игра на стадион Имам Реза в североизточния град Машхад.

„Около 2000 ирански жени, закупили билети за мача Иран-Ливан, присъстваха в околностите на стадиона Имам Реза, но не можаха да влязат на стадиона“, съобщи агенция ISNA.

Капитанът на иранския отбор Алиреза Джаханбахш се присъедини към вълната от критики срещу рестрикциите. „Не мисля, че нещо щеше да се случи, ако жените бяха дошли на стадиона“, каза капитанът, цитиран от държавната телевизия IRIB.

Мохсен Давари, губернатор на Машхад, се извини на всички, които не са могли да влязат на стадиона.

Разкъсван от противоречия, президентът на Иран Ебрахим Раиси инструктира министерството на вътрешните работи да проучи инцидента.

Срещу забраната се обяви и главният прокурор на Иран Мохамад Джафар Монтазери, който в радиоинтервю заяви, че „ако условията позволяват продажбата на билети на жени, то трябва да се намери подходящо място за тях. Случаят е "неприемлив... и показва лошо управление", каза той.

През януари жените получиха право да присъстват на международен мач - за първи път от почти три години, на квалификация за Световно първенство срещу Ирак.

Ислямската република като цяло забранява на жени да присъстват в публиката на футболни и други спортни срещи още от създаването си през 1979 г.

Духовниците, които играят основна роля при вземането на решения, твърдят, че жените трябва да бъдат защитени от мъжката атмосфера и не трябва да гледат полуоблечените спортисти.

Още през септември 2019 г. ФИФА нареди на Иран да разреши на жените достъп до стадионите без ограничения.

Тогава ФИФА заплаши да отстрани Ирак от състезанията заради случай, в който жена се самозапали и почина от страх да не бъде вкарана в затвора, защото присъствала на мач, облечена като мъж.

Смъртта й предизвика възмущение сред световната футболна общност, което пък доведе до призиви Иран да бъде отстранен от всякакви футболни срещи. /БГНЕС