Иран: Израел е отговорен за атаката с дрон

Пратеникът на Иран в ООН обвини Израел за нападението с дрон срещу обект на Министерството на отбраната в централната провинция Исфахан, предаде АФП, цитирайки иранските медии.

"Предварителните разследвания показват, че ционисткият режим е отговорен за терористичната атака срещу комплекса от работилници на Министерството на отбраната", цитира информационна агенция ISNA Амир Саид Иравани.

Иравани не дава подробности за разследванията, но споменава неотдавнашни случаи, в които израелски служители са заплашвали да атакуват иранска инфраструктура.

Той призова Съвета за сигурност на ООН да "осъди войнствените изявления на ционистките власти и да поиска от този режим да спазва международните закони и да прекрати опасните си програми и разрушителни дейности в региона".

БГНЕС припомня, че иранските власти съобщиха за "неуспешна" атака с дрон късно в събота, която е била насочена към "цеховия комплекс" на Министерството на отбраната в централната провинция Исфахан.

Противовъздушна система е унищожила един дрон, а други два са се взривили, съобщиха от Министерството на отбраната и добавиха, че няма жертви и са нанесени само незначителни щети на обекта.

От години Иран води война в сянка с Израел. Той го обвинява, че стои зад поредица от саботажи и убийства, насочени срещу ядрената му програма, извършени заедно със Съединените щати.

"Иран си запазва легитимното и присъщо право да защитава националната си сигурност и решително да реагира на всяка заплаха или неправомерни действия на ционисткия режим, където и когато сметне за необходимо", заяви Иравани. /БГНЕС

Техеран / Иран