Иран ескалира регионалната криза с безпрецедентна атака срещу Израел

Иран предприе безпрецедентна атака с дронове и ракети срещу Израел на 14 април. Нападението е сериозна ескалация на дългогодишната тиха война между регионалните врагове.


В ранните часове на 14 април в небето над Йерусалим се чуха взривове, съобщиха журналисти от АФП.

Иран многократно заплашваше да удари Израел в отговор на смъртоносния въздушен удар на 1 април по консулството му Дамаск. През последните дни Вашингтон многократно предупреждаваше, че ответните действия са неизбежни.

"Иран изстреля безпилотни летателни апарати от своята територия към територията на Израел", заяви говорителят на Израелските сили за сигурност (ЦАХАЛ) Даниел Хагари.

"Работим в тясно сътрудничество със САЩ и партньорите ни в региона, за да действаме срещу изстрелванията и да ги прехващаме", каза Хагари.

Иранските революционни гвардейци потвърдиха, че се подготвя атака с дронове и ракети срещу Израел в отговор на удара в Дамаск.

Гвардията заяви, че е изстреляла балистични ракети почти час след по-бавно движещите се дронове.

Служител на израелската армия съобщи, че Иран е изстрелял над 100 бойни дрона срещу Израел и заяви, че очаква да последват още.

"Очакваме безпилотните самолети да бъдат тук през следващите часове и може да видим още няколко вълни от безпилотни самолети с напредването на времето", каза служителят.

Съюзниците на Иран в региона се присъединиха към атаката, като според агенцията за сигурност Ambrey йеменските бунтовници хути също са изстреляли безпилотни самолети срещу Израел. Ливанската организация Хизбула твърди, че е обстреляла с ракети израелски позиции в анексираните Голански възвишения.

САЩ съобщи, че очаква нападението да се "развие в продължение на няколко часа". Вашингтон добави, че „ще подкрепи народа на Израел“.

Иранската мисия към ООН предупреди Вашингтон да не се намесва в конфликта на Иран с Израел.

Джо Байдън съкрати пътуването си през уикенда до родния си щат Делауеър за спешни консултации.

Израелският министър на външните работи Израел Кац отложи планирано посещение в Унгария и Австрия, докато премиерът Нетаняху свика военния си кабинет в Тел Авив.

Британският премиер Риши Сунак осъди "безразсъдните" действия на Иран и обеща, че неговото правителство "ще продължи да отстоява сигурността на Израел".

Франция препотвърди ангажимента си към сигурността на Израел.

"С решението си да предприеме това безпрецедентно действие Иран достигна ново ниво на дестабилизация", заяви френският външен министър Стефан Сежурн.

Малко преди офанзивата Бенямин Нетаняху заяви, че Израел е готов за "директна атака от Иран".

"Нашите отбранителни системи са разгърнати, подготвени сме за всеки сценарий, както за отбрана, така и за нападение. Израел има подкрепата на САЩ и много други държави“, добави израелският премиер.

Израел заяви, че затваря училищата в цялата страна, а Йордания, Ирак и Ливан обявиха, че временно затварят въздушното си пространство.

По-рано на 13 април иранската Революционна гвардия задържа в Ормузкия проток контейнеровоз, "свързан" с Израел.

Операторът на кораба, италианско-швейцарската група MSC, заяви, че работи със съответните органи, за да осигури благополучието на 25-те души екипаж на борда.

И Израел, и САЩ осъдиха конфискацията като пиратство, а Израел също така поиска от ЕС да обяви гвардейците за "терористична организация"./БГНЕС