Ипократис разказа и какви са най-новите тенденции в храненото, свързани с функционалните храни, разяснявайки за същността на понятието.
„Функционалните храни и напитки тепърва започват да навлизат и да се определят по този начин. Истината е, че ние сме пораснали с тях, имайки предвид плодовете, зеленчуците, семената, ферментиралите храни. Ако трябва да сме точни във формулировката, това са храни, които са обработени, за да се подсили определен техен хранителен ефект. Обогатени са с конкретни хранителни вещества или както е модерно да се казва – нутриенти“, посочи той.
Диетологът дава пример с храна, съдържаща повече калций. Идеята е, че тя би могла да се консумира от хора, които са в някаква рискова група, например възрастни жени, застрашени от остеопороза.
„Свикнали сме да виждаме храни с добавки на витамин D, защото има световен дефицит на този витамин“, поясни още той. Според него всеки втори вече страда от ниски нива на „слънчевия витамин“, защото съвременният начин на живот е такъв, че хората все по-рядко се излагат на слънчева светлина. „Когато го правят обаче, използват защитен крем с висок фактор, който пречи за образуването му. Тенденцията за нискомаслени млечни продукти също понижава количествата на витамин D, всеки втори е с ниски нива“, смята Ипократис.
Като друг пример посочва пилешкото и пуешкото месо, които са просто една храна, но моментът, в който човек иска да повиши нивата си на триптофан в организма, а от там да получи повече витамин B6, който ще повлияе благоприятно нервната му система, тя вече се превръща във функционална храна.
Специалистът обаче предупреждава – в подема на функционалните храни ще възникнат много маркетингови заблуди, с цел високи продажби, които обаче могат да объркат хората.
„Да не се оставяме на заглавието, а да четем етикета на продукта, какво пише там и какво съдържа. Няма вредна храна, има потенциално вредна храна, в зависимост от количеството и честотата на консумацията. Една безалкохолна напитка например също би могла да се определи като функционална, защото съдържа кофеин, който би могъл да засили диуретичния ефект. Винаги трябва да гледаме спрямо себе си. Една храна е диетична за един, но вредна за друг. С функционалните храни е същото“, предупреждава още той. /БГНЕС