ИПИ: С данъчни облекчения и повече инвестиции се постига 0% дефицит

“Искаме повече икономически растеж, повече иновации, ефективни публични разходи, ниски данъчни ставки, структура на данъците, малки дефицити с ниски нива на дългове”. Това заяви Лъчезар Богданов, главният икономист на Института за пазарна икономика (ИПИ), предаде репортер на БГНЕС.

ИПИ традиционно представи годишния си алтернативен бюджет.

“Ако проектираме тази траектория - да паднат приходите, но и разходите с данъчни облекчения, и отчетем ефектите от повече инвестиции и структурните реформи, очакваме, че за разлика от прогнозата на МФ за поддържане на 3%, то до 2026 г. можем да имаме 0% дефицит”, каза още Лъчезар Богданов.

Икономистът Георги Ангелов подчерта, че трябват ниски данъци, но всеки да ги плаща.

“Това е философията, която трябва да постигнем - рязко намаляване на ставката, но и рязко засилване на събираемостта. Така ще имаме както приходи за държавата, но и повече средства ще остави бизнесът и за работещите. Разбира се, трябва да сме подготвени и за буфери, но такива има и можем да пробваме с такава реформа”, коментира Георги Ангелов.

Финансистът Николай Василев, по отношение на данъците, подчерта, че сега сме в началото на данъчна контрареволюция.

"15% за корпоративния данък някак се прошмули, очаквайте и други повишения. Подготвяте се в следващите 30 години България да има съдбата на Франция, Италия, Гърция - държави, в които няма да имат излишък. По отношение на разходите може да има силно намаляване и първата сфера е държавната администрация”, каза още Василев. Относно концесиите финансистът коментира, че милиарди могат да се спестят, ако големите инфраструктурни обекти - летища, пристанища, тунели, ЖП обекти, се строят на концесия.

“Трето, пенсионната система. Вие предлагате намаляване на социалните осигуровки, но кажете какво става с дефицита на НОИ. Мина вече 10 млрд. Ако намалите и приходите в НОИ, какво ще стане с дефицита”, попита Василев.

Според него важна тема е демографската политика.

“Чували сте идеята ми 20 000 лв. да се дават на всяко новородено дете, разбира се при условности. И последно, проблемите на света ще ни застигнат, трябва да се качва перото за армия и да бъдем подготвени при възникване на опасност”, смята Николай Василев.

Икономистът и депутат от групата на ПП-ДБ Георги Ганев изрази съгласие с предлаганите мерки, но според него политиците няма да ги подкрепят.

“Няма кой от парламента да ги подкрепи, защото няма кой от тях да получи награда за това, напротив - ще получат наказание. Докато българското общество не си поръча това, няма да има политици, които да им го предоставят”, смята Ганев. /БГНЕС