Йохансон: Шенген за България и Румъния е важна стъпка напред

"Първата стъпка с приемането на България и Румъния в Шенген, укрепването на европейската гранична служба "Фронтекс" са важен напредък."


Това заяви комисарят по вътрешните работи на ЕС Илва Йохансон при представянето на доклада за състоянието на Шенгенското пространство.

"Шенген се превърна в най-голямата зона за свободно пътуване в света. Шенгенското пространство е от съществено значение за конкурентоспособността на Европейския съюз, тъй като гарантира безпроблемно и сигурно пътуване на население от почти 450 милиона души. През 2023 г. Шенгенското пространство запазва своята стабилност и остава най-посещаваната дестинация в света. Бяха издадени над 10 милиона шенгенски визи, а повече от половин милиард пътници посетиха Шенген, достигайки 92% от нивата преди пандемията през 2019 г. Това допринесе значително за икономиката на ЕС, тъй като туризмът допринася за близо 10% от БВП на ЕС и осигурява работни места на около 22,6 млн. души", се казва в доклада, публикуван на уебсайта на ЕК.

В документа е подчертана "историческата стъпка за завършване на Шенгенското пространство с България и Румъния, като се започне с премахването на контрола по въздушните и морските граници от 31 март 2024 г."

Предстои Съветът по Шенген, който ще се проведе на 13-14 юни, да обсъди доклада за 2024 г. и да приеме предложението на Комисията за препоръка на Съвета. /БГНЕС