Йоханис: Ще пътувам до България, за да дадем сигнал, че сме готови за Шенген

Румъния ще продължи политическите дискусии за присъединяване към Шенген, заяви президентът Клаус Йоханис, като добави, че през следващите седмици ще направи посещение в България за разговори, но и за сигнал, че двете страни са готови да се присъединят към пространството за свободно движение, предаде "Аджерпрес".

"Ще продължим политическите разговори на всички нива, на абсолютно всички нива, и аз съм оптимист, че ще намерим решение на този проблем, но ми се иска да не се придържаме към определена дата. Повтарям, че за мен, за Румъния и за румънците е важно да влезем в Шенгенското пространство. Не искам да обвързваме дискусията с определена дата, защото, както видяхме и през декември, тези неща не могат да бъдат обвързани с определена дата, те са свързани с много съображения, те трябва да бъдат европейски. За съжаление обаче те са свързани и с вътрешнополитически въпроси в някои държави-членки. Това е нещо, което не намирам за добро, но не може да бъде пренебрегнато. Така че продължаваме обсъжданията и аз съм оптимист", заяви президентът преди да участва в извънредното заседание на Европейския съвет.

Той уточни, че Румъния ще предприеме съвместни стъпки с България за присъединяване към Шенген.

"Обсъждал съм този въпрос с президента Румен Радев и да, ще пристъпим към съвместни действия. През следващите няколко седмици ще посетя България за обсъждане, но и за да дадем сигнал, че сме готови", каза президентът Йоханис. /БГНЕС