Йоханес Щролц спечели олимпийско злато 34 години след татко си

Австриецът Йоханес Щролц повтори постижението на своя баща Хуберт от преди 34 години, след като спечели мъжката алпийска комбинация на Игрите в Пекин. Така двамата влизат в историята като първите баща и син със златни олимпийски медали в алпийските ски.

34 години по-късно Щролц повтори постижението на баща си, и то в същата дисциплина

Йоханес бе четвърти след спускането по-рано днес, но в коронната си дисциплина слалом нямаше абсолютно никакви проблеми и с лекота заличи пасива си от 0.75 секунди спрямо лидера след спускането Александър Омод Килде. Норвежецът трябваше да се задоволи със среброто днес, като неговото крайно изоставане от победителя бе 0.59 секунди. За него това е втори медал от Олимпиадата в Пекин след бронза в супергигантския слалом преди два дни.

Бронзът днес бе за представителя на Канада Джеймс Кроуфорд, който завърши на 0.68 зад Щролц. Канадецът бе втори след сутрешното спускане, но и той като Килде нямаше отговор за темпото на шампиона в слалома и загуби една позиция. Сребърният медалист от ПьонгЧанг 2018 Алекси Пентюро допусна грешка в слалома и не завърши.

Следващото състезание за мъжете ще бъде в неделя, когато ще се проведе гигантският слалом, в който участие се очаква да вземат двамата българи Алберт Попов и Камен Златков. /БГНЕС