Интерпол издаде заповед за издирване на Милан Радойчич

Международната полицейска организация (Интерпол) е издала заповед за издирване на Милан Радойчич заради събитията в Банска, потвърди за Радио Свободна Европа (РСЕ) косовският министър Ненад Рашич.


Той допълни, че заповедта е издадена въз основа на искане на Министерството на вътрешните работи на Косово чрез UNMIK (Мисията на ООН за временна администрация в Косово), тъй като Косово не е член на Интерпол.

Радойчич пое отговорност за нападението в Банска на 24 септември, когато беше убит полицаят Африм Буняку. След това още трима сръбски нападатели, които са били част от въоръжената група, са убити при престрелка с косовската полиция.

След като пое отговорността, Радойчич се оттегли от поста заместник-председател на „Сръбската листа“ - най-голямата партия на сърбите в Косово, която се ползва с подкрепата на Белград. Чрез адвоката си той заявява, че "лично" е организирал нападението и цялата логистична подготовка, както и че не е информирал никого за тези планове.

Косовските власти обаче твърдят, че зад нападението в Банска стои и държавата Сърбия, което официален Белград отрича.

Радойчич е задържан от сръбската полиция на 3 октомври в Белград по обвинения в "сдружаване с цел извършване на престъпни деяния, незаконно производство, притежание, носене и трафик на огнестрелни оръжия и взривни вещества и тежки престъпления срещу общата сигурност".

Ден по-късно обаче той е освободен с условието да не напуска Сърбия, като му е забранено да ходи в Косово.

В дните след нападението в Банска косовската полиция откри голям арсенал от оръжия.

Международната общност категорично осъди това нападение, поиска разследване и нападателите да бъдат изправени пред съда.

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелял Свечла заяви, че ръководеното от него ведомство ще поиска екстрадирането на Радойчич от Сърбия, както и на "всички, които са участвали в планирането и осъществяването на терористичната акция" от 24 септември.

Свечла каза също така, че разследването е показало, че в нападението в Банска са участвали "над 80 терористи".

Медиите в Сърбия съобщават, че е издадена заповед на Интерпол за още 11 души, свързани със събитията в Северно Косово.

В доклада на генералния секретар за Мисията на ООН за временна администрация в Косово за 2023 г. се посочва, че UNMIK е помогнала за издаването на 44 червени заповеди и 12 искания за екстрадиция в Косово от членове на Интерпол.

"Въз основа на искания за предоставяне на информация са открити нови 640 случая. Общо 974 случая, свързани с територията или постоянните жители на Косово, все още са отворени", се казва в доклада./БГНЕС